tisdag 24 mars 2020

"Lycka till, tvätta händerna. Och håll käften."



”Inte bekymmersamt – det är katastrofalt”


16 april; Att det ska vara så förbaskat svårt att fatta Corona är en väldigt lurig sjukdom. Vissa klarar sig nästan helskinnade, andra stryker med. Ung som gammal kan bli smittad, resultatet varierar. Adam Alsing är avliden, blott 51 år gammal. Och inom hemtjänstens domäner, äldreomsorgens lokaliteter är det förstås de anställda som smittar. ”Gå inte och jobba om…” men det räcker inte som uppförande norm. Personalen kan känna sig kärnfrisk men smittar lik förbannat. Samma verklighet gällande sjukvården. Så är det bara. Att folkhälsomyndigheten inte förstår hur smittan kommit inomhus på Äldreboenden, inom Hemtjänsten är ju bara det mest absurt.
Men eftersom hemtjänsten som sjukvården är så extremt personal inriktade verksamheter blir det just så här. Det är personalen som för med sig merparten av smittan inomhus, till Hemtjänsten, till äldreboenden. Och på Linköpings lasarett och dess intensivvård var en stor del av personalen smittade, men till synes friska.

Uppenbart har myndigheterna inte alls resurser, eller en uttalad vilja, att testa personer på plats i sjukhuset, hemtjänsten, äldrevården.  Eller testa hela befolkningen.  Tragiskt och att myndighets Sverige numer tyr sig till en enda myndighetsröst. Då blir det just så här illa. Folkhälsomyndighetens hela resa är precis så katastrofal som ordet innebär. Konstant har myndigheten förminskat Corona och dess inbyggda faror. Från att negligerat smittan från dag ett har vi hamnat så snett. Statsepidemiolog Anders Tegnell sa till TT i slutet på januari att risken att smittas i Sverige ”är fortfarande obefintlig och viruset sprids inte heller i andra länder”.
Genomgående helt fel hela tiden, märkliga slutsatser dras på löpande band. Som att friska människor inte smittar vilket de gör. Varför Äldreboenden är så hårt drabbade förstår inte myndigheten. Flera forskare utanför den snäva Myndighetssfären är väldigt kritiska mot vad som görs och framförallt vad som inte görs.

Det tragiska är att Myndighets Sverige nu unisont slaviskt följer rekommendationerna från Folkhälsomyndighten.  De har blivit ett närmast religiöst mantra som ständigt återupprepas. Makabra ordstrider om skyddsutrustning som plötsligt inte behövs, de ni hade igår gäller inte idag.
Omsorgsdirektören Karin Björkryd här i Södertälje baserar sina utsagor ”på riktlinjer från Folkhälsomyndighten” och då sitter vi ordentligt fast i det här att tona ned, att blunda så mycket det går och hoppas innerligt på det allra bästa. ”Det innebär att personal uppmanas stanna hemma vid minsta symptom” och trots att flera andra forskare tydliggjort att symptomen inte ens märks alla gånger. Men de bär på smittan ändå. Och så fortsätter det. Och sprids vidare och vidare och vidare. 


14april; Hur kan smittan komma in bland de äldre. Frågar man sig runt om i vårt land. Frågan får aldrig ett fullödigt svar. Hemtjänsten, de på äldreboende är i centrum av Virusstormen. Redan tidigt stod det uppenbart klart att många, många, många kan vara bärare av Corona-virus men inte känna av en enda signal om just detta. Så uppmaningen, mantrat, gå inte och arbeta om du känner dig allra minsta sjuk är så fel det kan bli. För detta är ju det oerhört luriga med denna Pandemi. Många märker inte alls av faktumet att de är smittade. Andra blir å andra sidan betydligt mycket sjukare, av samma virus. Det är en urdjävlig brygd som denna Corona-Pandemi satt till världen.
  
På äldreboenden försöker personalen med alla medel de har stå emot Virusangreppen. Likaså inom Hemtjänsten. Trots att man ofta saknar adekvat skyddsutrustning så gör man verkligen allt man kan. Vi har tusentals historier om hemmasnickeri för att få åtminstone något som liknar fungerande skydd. Men det är ju inte där skon klämmer, trots alla enorma insatser. Inte ens munskydd kan alla inom Hemtjänsten få tillgång till. ”Behövs inte” vilket torde vara årtiondets värsta lögn. Vi har även sett bisarra fotografier på Hemtjänstpersonal som haft toalettpapper framför ansiktet, fastsurrat med gummiband, kan samhällsförfallet sjunka lägre?  Och kan heroiska insatser se annorlunda ut?

Nära nog merparten, verkar det som,  av de som smittats märker inte av något Coronavirus. Så urdjävlig är denna Kina brygd.  Och när de inte känner av några som helst symptom så innebär detta så är det helt ok att gå och arbeta. Hälften av sjukvårdspersonalen på Intensiven i Linköping var smittade. Som illustrativt exempel. Och när så Hemtjänsten som Äldreomsorgen runt om här i Stockholm vårdar de äldre på detta vis så är smittspridningen spridd å det grövsta. Och eftersom klassystemet ser ut som det gör är det inte alltid som den som är något krasslig stannar hemma. Och så behövs man på jobbet givetvis, Därmed är häxbrygden igång.



9 april; 

För många fatala misstag kännetecknar den massiva svenska insatsen mot den farsot som hemsöker oss under denna begynnande vår. Ett är att Folkhälsan missbedömde omfattningen och kraften i den här pandemin. Från att närmast negligerat vågen av ohälsa så stod man plötsligt med det faktumet att vågen svepte in över vårt land. Och i Stockholm i synnerhet (just nu). Den 8 feb sade Folkhälsomyndighten att det inte var något att oroa sig för. Alla dessa svenska resenärer till Alperna i februari ändar med en skräckupplevelse då alla återvändare kunde bära på smittan. Trots att Folkhälsomyndighten då sa att det var ingen fara att åka till Alperna. 26 feb. ändrar Sverige smittorisken men fortfarande är läget att ”risken är liten”. Varpå alla vallar brast och Pandemin är ett bistert faktum några veckor senare. 

Viruset hade inte alls, som myndigheten, trodde sig veta, stannat på kinesisk mark. Och i Italien rämnade sjukvården, och smittan spreds lavinartat. Det var just i denna stund som 15 000 svenskar var på väg att ta på sig pjäxorna för att göra Alperna. De var väl så gott som samtliga helt och hållet oinformerade om den fara som fanns på Alp-platserna.


I början på mars meddelar Folkhälsomyndighten att smittspridningen är höjd till en nivå som sägs vara ”måttlig” men att beredskapen är bra. Först den 10 mars uttalar samma myndighet att det nu är mycket hög risk för spridning, den hösta nivån läggs fast. Den 25 mars heter det att ”stormen är här”. Visst är det som så att äldre dör i betydligt högre tal men de är ju ingalunda i topp. I spannet 50-59 år hittar vi absolut de flesta i antal (av alla smittade i vårt samhälle, eller mer korrekt av de som myndigheterna utrett). Antalet döda är förstås koncentrerat till oss över 70 år, med en dödsstopp bland 80-89 år.

Idag försöker samhället, med oss medborgare i följsamt släptåg, stänga inne smittan. Det kommer inte att lyckas, smittspridningen här i huvudstaden är redan för omfattande. För många är smittade och spridningen är ofantligt omfattande. Fler bär på smittan eller har redan gått igenom sjukdomsförloppet utan att knappt ha märkt av det. Det är detta som är så groteskt lurigt med den här sjukdomen, en del får ringa symptom eller inga alls.  Andra avlider i samma sjukdomsförlopp.
Visserligen är det vi äldre som dör i stor mängd men smittan är vitt spridd förutom att få barn drabbas (tack o lov). Men alla blir smittade, i alla åldrar. Och istället för att stänga ner så mycket som möjligt vore det mer konstruktivt att testa så många som det bara är möjligt för att få fram de som redan har haft smittan i sin kropp. De sista är ju immuna för ett antal månader (eller år) och de ska inte vara i karantän. De skall förstås ut och arbeta, speciellt gäller detta alla de som är verksamma inom sjukvården eller i andra samhällsnyttiga sfärer.

Äldreomsorgen drabbas hårt, hemtjänsten i synnerhet, då personalen för med sig smittan oavsett om man är till synes helt frisk. Så besvärligt är det, det går inte att stänga ute smittan utan testa, testa och testa. Och låt de som fått immunitet verka ute i samhället.
Detta med att stanna hemma när du känner dig krasslig, det allra minsta, ger inte alls den effekt som eftersträvas då så många av de som bär på smittan inte uppvisar några symptom. Och då de och arbetar och vips så sprids sjukdomen till allt fler och fler.  Och när det gäller hemtjänsten är här fallgropen den exakta, fel metodik, fel handlag. Och inte bara det att så många andas ut sina droppar – men tror sig vara helt frisk- och detta leder till att vi istället göder det förbannade corona-viruset. Enligt en kinesisk studie är 44% av smitto överföringen skedd från människor som var helt utan symptom.
Det är tragiskt att såväl sjukvården som äldrevården nu sliter för allt vad de kan, de gör allt för att stänga in smittan. Men det är ju för sent. Smittan är redan etablerad i Stockholms området.


Anders Hammarlind, fri skribent. 


Människovärdets uttolkare I

Minst 50 läkare har allaredan avlidit i Italien under den här monstruösa och fasansfulla Coronapandemin. Om jag förstår saken rätt så är tids intervallet man exponeras för viruset det extremt kritiska momentet. För sjukvårdpersonal blir det givetvis mycket drastisk exponering. Många kan få lindriga symptom, till och med nära noga inga alls, andra kan i värsta fall avlida. Döden bland de som drabbas av detta är otroligt otäck, man får helt enkelt inte luft. Och antalet döda bland allmänheten är nu förfärande högt i en rad länder. Främst då i China där pandemin ändå klingar av. Italien samt Spanien men även USA får nu allt värre dödstal. För varje dag. Donald Trumps tal om hur många som kan dö i USA värre än de värsta farhågorna. Vad ska detta sluta i?
And mäktigt sluter sig världen samman och stänger in sig så gott det går i egen karantän. Men det är sannerligen inte helt enkelt. Ett fåtal yngre medborgare verkar inte förstå att även de kan drabbas. Fler och fler ungdomliga fall, till och med avlidna, dyker upp även om vi äldre förstås är en alldeles speciell riskgrupp. Minst 50 läkare har dött på sina poster i Italien. Hittills. Hur många sjuksköterskor och andra sjukhusanställda vet ingen uppenbart klart just nu. Sjukvårdspersonalen exponeras förstås i högsta grad och då blir det givetvis självklart att de måste skyddas efter all upptänklig förmåga.
Men här står vi och faller med att hyllorna för skyddsmaterial gapar alltmer tomma. I Sverige som i andra stater. Vi har eftersatt å det grövsta att fylla våra förråd. Istället har vi vinnlagt oss om korta lager köer, dvs det som just är under transport. Då blir det förstås inga större lager än det som är i rörelse för stunden. Vilket i sin tur bara det är fruktansvärt plågsamt att ta del av idag. Hur kunde vi tillåta något som detta? Hur kunde vi eftersätta vårt skydd?
Och att Regionerna idag sänker nivån på sjukvårdpersonalens skydd är bara det extraordinärt fruktansvärt. Det som i början av pandemin var legio som skydd skalas nu av alltmer som förråden sinar. Inte långärmat, inga munskydd, kan det bli värre? Och den personal som arbetar inom sjukvården ska de också dö?
(30 mars) 




Människovärdets uttolkare II



Frågeställningen är enkel men ytterst brutal. Och det drabbar oss alla. Ska vi försöka få igång köpmaskineriet eller ska vi fortsätta den här något krokiga vägen med att försöka isolera så många som möjligt av oss? Ska vi välja vägen ”sunt förnuft” istället för masspsykos och masshysteri, se ex. Länstidningen 24 mars.  Kerstin Hessius, VD för tredje AP-fonden, kräver ett datum när vi kan och får återgå till det normala. Idag är det tok stopp för de mesta kommersiellt som vanligtvis säljs. Kunderna håller sig hemma och oerhört många företag, främst småföretag, nalkas verkligen konkurs. För att undvika den storskaliga utslagningen får vi acceptera ett stort antal avlidna. Vad är ett människolivs värde?

Så enkelt kan man bryta ner diskussionen. Medan de flesta av våra grannländer infört hårda mötesregler är vi fortfarande kvar på en hög nivå. Tyskland och England förbjuder fler än 2 personer att träffas. Men vi är fortfarande kvar på 500 personer som gränsvärde. Det som nu fasansfullt utspelas och händer i Italien, Spanien kan givetvis ske även i vårt land. Om detta vet vi ingenting idag. Att vi kommer undantas är mer en from förhoppning.

Folkhälsomyndigheten har haft fel så många gånger att det inte längre går att tro på deras framtidsprofetior till hundra procent. Ska vi förlita oss på myndigheternas minimala förhoppningar om att Pandemin inte blir värre än idag? Eller ska vi välja sida, låt några tusentals/tiotusentals avlida, dö helt enkelt, bara så vi kommer tillbaka till business? Till påskhelgen måste detta ta slut skriver Dagens Industri som om Pandemins egna lagar lyder en enfaldig skribents? I inledningen av Pandemin hette det också från myndighetshåll att denna pandemi drabbar bara äldre, de är de som avlider. ”Bara” omfattar nästan 2 miljoner svenskar. Det är mer än just detta simpla ”bara”.

”Samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända” skrev  Socialstyrelsen tidigt  och ett byråkratiskt censur mönster upprepas dessvärre. Statsepidemiologen var tid tidigt ute och uttalade att risken för en pandemi var oerhört låg, några enstaka fall bara. Och de som ändå drabbas är -just- bara äldre och redan sjuka.  Som om vi 2 miljoner äldre bara är bara.

Samhällets resurser att rädda de som insjuknar står och faller med att det inte blir mer än några få. 1400 vårdplatser är vad som finns i hela landet, en patient behöver ca 20 vårddygn och därvidlag har vi plats och utrymme för 70 patienter. Varför Socialstyrelsen behöver mörka detta är makabert, en illustration om hur tunn den demokratiska fernissan är i praktikens myndighetsutövning.

Blir det en pandemi så blir den kanske stillsam, kanske våldsam mot mängder som idag är fullt levande individer och det är detta som myndighets Sverige idag förvägrar oss att ta del av. ”Samhällets säkerhet skulle äventyras” och det är bara att hålla med. Men folk fattar ändå hur illa det kan gå. Hur mycket myndigheterna än yrar om att beredskapen är god o.s.v.

Med all respekt för Länstidningens politiska redaktör, många av hans inlägg har varit stundtals glimrande. Men gällande Corona-viruset har redaktören i fråga fått något som liknar intellektuell kortslutning. Dag för dag har alarmsignalerna stegrats allt högre i vårt land och i vidare och djupare svängar har alla alarmsignalerna ruskat om medan LT på ledarsidorna talat om helt andra saker. Om fullkomligt oväsentliga saker i skenet av det pandemi liknande tillståndet. Synd på en sådan bra skribent. Syn på en så bra stilist.
En enda gång har TK kommenterat Corona-viruset i en ytterst förvirrad tankebana, han talade om foliehattar, väldigt många ord om 5G teknik (= mobilstrålning), vaccinmotståndare och han avslutar hela denna famösa ledardrapa med ”vid sidan av handsprit och sedvanlig förkylningsetik kommer här ett hälsoråd till; Gå inte på allt du läser på nätet ” (mån 9 mars).

Medan Länstidningen fastnade i nätabsurditeter var det fullt fokus från andra på vad Myndighets Sverige gjorde och hur de uttalade sig. Medan Sverige går in ett pandemi liknande tillstånd - och tillsammans med hela EU - så tror ledarsidans redaktör att det räcker med ”sedvanlig förkylningsetik”. Runt om Europa dör folk en masse och det är ytterst, ytterst allvarligt. Länstidningens fasad är istället ett hopkok artiklar om män som inte får ligga, vildsvin som måste skjutas och så två artiklar som tar upp SLs biljetter. Många problem tornar upp sig medan LT;s politiske redaktör talar om helt andra och i detta sammanhang helt oväsentliga frågor. Gränser stängs, folksamlingar förbjuds, sportevenemang ställs in, äldreboende stänger dörren om sig,  o.s.v.

Vad denna spirande pandemi kommer sluta i vet ingen idag, det kan gå bra så till vida att dödstalen blir färre än befarat. Men ändå för många. Eller så kan det gå fullkomligt käpprakt åt skogen. Fler och fler länder stänger, manar folk att isolera sig själva, gå in i egen karantän. Och som utvecklingen i Italien påvisar kommer sjukvårdens strängar definitivt att brista, man låter människor (läs äldre) dö utan behandling.

President Macron i Frankrike sa att vi står nu i dörren till en pandemi. Spridningsområdet ökar och i östra Frankrike är ökningstakten just för stunden +800% på ett dygn.   I Spanien, i USA samma drag av en otäck utveckling. Viruset sprider sig. Det handlar inte längre om Iran eller Norditalienska områden.  Utan Europa sveps med i denna flodvåg av Corona-virus. Och USA hamnar snart i centrum där President Trump börjat tala om att återgå till det normala. Precis som Kerstin Hessius är det en önskan om att återgå till business as usual. Till priset av tiotusentals döda.

Idag stämmer detta förvisso, att vi har mest smittade som kommer utifrån. Men kommer det stanna vid detta? Näppeligen, vi är så sammanflätade med våra grannländer att det krävs ett under om vi inte skall drabbas av samma epidemi. Även om Myndighets Sverige nu talar med samma tunga är det ändock många professorer och doktorer som säger att detta inte håller. Vi är på väg in i en pandemi. Myndighets Sverige säger unisont Nej det kommer inte ske.

Och om det nu det värsta inträffar?
Samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända” skriver Socialstyrelsen. Som om att sjukhusplatserna inte alls räcker tillnärmelsevis. Redan idag går ju sjukvården på knäna.  Räkna ut detta kan ju vem som helst. Varför det behöver hemligstämplas är absurt. Detta är ju all redan känt. Statsepidemiologen var tid tidigt ute och uttalade att risken för en pandemi i Sverige var oerhört låg, några enstaka fall bara. Sa han. Då. Och de som ändå drabbas är -just- bara äldre och redan sjuka. Sa han.  Som om vi 2 miljoner äldre bara är enbart bara. 2 miljoner! Fundera över den svindlande siffran. Barn som avlider av viruset är förvisso lågt, blott 0.2 procent. Men för oss äldre är det helt andra siffror att beakta. Och ta till sig. Avlidna efter att ha smittats med corona viruset är för ålderskategorin 60-69 år uppgår till hela 3,6%, för 70-79 år hiskeliga 8 procent och de för de över 80 år är dödligheten 14.8 procent. Baserat på de 45 000 kända fallen hittills.

Samhällets resurser att rädda de som insjuknar står och faller med att det inte blir mer smittade än några få. 1400 vårdplatser är vad som finns i hela landet, en patient behöver ca 15-20 vårddygn och därvidlag har vi plats för maximalt 100 patienter. Varför Socialstyrelsen behöver mörka detta är mest makabert, en illustration om hur tunn den demokratiska fernissan är i svensk myndighetsutövning.
Blir det en pandemi så blir den beskedlig eller våldsam mot mängder som idag är fullt levande individer och det är detta som myndighets Sverige idag förvägrar oss att ta del av. ”Samhällets säkerhet skulle äventyras” och det är bara att inte alls hålla med. Men folk fattar ändå hur illa det kan gå. Hur mycket myndigheterna än yrar om att beredskapen är god, vi har läget under kontroll. Just nu spelar myndighets Sveriges hasard med vår hälsa. Förtroendet håller på att erodera.

Samhällets säkerhet skulle äventyras om det blev känt att tusentals kommer dö och det kan man förvisso instämma i.

Anders Hammarlind, fri skribent

Klipp från dagens och tidigare media skörd (från 24 mars); Från Svt Nyheter m.fl.


1) Spansk militär som fått i uppdrag att desinficera ålderdomshem har hittat flera äldre personer övergivna och i vissa fall döda i sina sängar.. En utredning har nu upprättats och landets försvarsminister Margarita Robles säger att den inhumana behandlingen inte kommer att accepteras.– Vi kommer att vara oförsonliga när det gäller detta och vårt budskap är mycket tydligt: lagens fulla tyngd kommer att falla på dem som inte uppfyller sina skyldigheter, sade hon under en intervju på måndagen, enligt The Guardian.

2) Vår svenska hasard om hur Corona kommer slå är gastkramande otäckt. Vår oförmåga att få slut på folks sociala möten är bedövande farligt. Medan flerländer satt gränsen till noll kontakter (som Frankrike) så stucker vi verkligen ut med att tillåta upp till 499 stycken. Vi är därmed ett unikum i Europa. Då gäller det att myndigheterna har mycket på fötterna då de förvägrar oss samma regelverk som ute i Europa. 

3) Våra grannländer här i Skandinavien har, just nu (25/3), per 100 000 invånare så har  Danmark 150 platser för inläggning på sjukhus, Norge 85 medan Sverige ligger på 42. Gällande intensivvårdsplatser har Danmark 50, Norge 23 och Sverige har 14. 

4) I SVT:s Morgonstudion får statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om vad som görs för att undvika att smittan i Sverige sprids via sjukvårdspersonal, vilket inträffat i Italien.
– Situationen var helt annorlunda i Italien. Innan Italien trodde ingen att Italien skulle hända. Man var väldigt oförberedd, och det tog lång tid innan man upptäckte vad som höll på att hända. Här har vi ett helt annat läge – vi är väldigt väl förberedda. Vi har utrustning på plats och personalen är väldigt medveten. Att vi ska behöva hamna i det väldigt olyckliga läget tror jag inte, säger han.

5) Dagsläge 25 mars; 


Läget i världen: 425.500 personer har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset. Cirka 19.000 personer har dött. Källa: Johns Hopkins CSSE (senast uppdaterad: 25/3 11.28)
UD avråder: Från ”icke nödvändiga resor” till alla länder. Avrådan gäller till den 14 april, då nytt beslut ska fattas.
Läget i Sverige: 
• 36 personer har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning.
• Antal sjuka i Sverige är liksom i alla andra länder i praktiken oklart men 2.272 har testats positivt för det nya coronaviruset. Folkhälsomyndigheten säger att Sverige har en allmän spridning i stora delar av landet.
• Regeringen rekommenderar universitet, högskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar att undervisa på distans. Grundskolor och förskolor håller öppet tills vidare.
• Förbud råder mot allmänna sammankomster över 500 personer sedan den 12 mars. Läs mer på polisens hemsida.

• Folkhälsomyndigheten uppmanar de som känner sig sjuka att stanna hemma. Befolkningen bör vara uppmärksam på symtom, tvätta händerna ofta med varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder, nysa och hosta i armvecket samt undvika att röra ögon, näsa och mun.

6)Två saker vet vi nämligen säkert. För det första att detta är den värsta pandemin på hundra år. För det andra att Stockholm är den värst drabbade regionen i hela Sverige. 
Att SL en enda dag skapar trängsel med dumsnål trafikplanering är illa nog i det läget. Att det fortsätter är vansinne. (DN torsdag 25 mars)




Inga kommentarer: