torsdag 9 juni 2022

En passkö i Södertälje utan köande och inte en tjänstgörande polis i sikte, det tar en overklig vändning

Visst tusan är det  barockt att åtala Paul Westin, affärsutvecklare på Energimyndigheten, för att han fotograferat en obefintligt kö hos passpolisen här i Södertälje. Ingen tjänstgörande personal fanns. Ingen kö. Trots ett vittomtalat passkaos. 

Fotografering av Polishuset är dock strikt förbjudet även om det på passavdelningen näppeligen finns något att skydda (som resterande delar av byggnaden). De  väldigt märkliga  Polis uttalanden som följt  kommer från Per Engström, nationell samordnare hos polismyndigheten, och är i hög grad  väldigt förvånande. Samt delvis illavarslande för det kommer en hel del nytänkande enligt de nya direktiven  från polisen och myndigheterna som inte gör luften klarare direkt. 

Det talas om påverkanskampanjer, att utsöndra tvivel om myndighetens kompetens. Allt det  som den nationella samordnare hos polismyndigheten för fram är inte bara  häpnadsväckande och något demokratiskt tvivelaktigt  i sak. Det bådar sannerligen inte gott nog för vårt debattklimat framöver.  Det psykologiska försvaret håller på att kraftsamla och mobilisera och tar effektiv sats mot påverkanskampanjer. Helsidor med annonser i Dagens Nyheter säger ju mycket bom vilken riktning det här kommer ta så småningom. 

Signalerna från det här hållet är så pass ensidigt inriktade att viktig och relevant  samhällskritik kan bli detsamma som destabiliserande påverkanskampanjer mot vårt demokratiska samhälle. Det skapar förstås osäkerhet säger samordnaren, det skapar tvivel säger samordnaren mot våra myndigheter.  Men det här visar ju med all tydlighet att myndighetskritik framöver kan avfärdas med destabiliserande åtgärder vars syfte är att skapa osäkerhet och tvivel ”framför allt mot våra myndigheter”. 

Den internationella agendan inkluderar förvisso mängder med allehanda spritt språngande och effektivt sluga språkrör för fake news men att ta denna legitima kritik mot passkön i Södertälje som intäkt för att myndigheterna destabiliseras är  sanslöst korkat. Galenpannor finns överallt, enskilt som i statliga system. Det gäller att inte dra alla som säger något över samma ruttna kam och börja mala om myndigheter utsatta för allehanda galningar.  Det vore hovsamt om den nationella samordnaren hos polisen taggade ner och samlade ihop sina skruvade påhopp. Men honom som dirigent av samhällsdebatten är vi snart ute i öknen allihopa.

Anders Hammarlind

Fri skribent

Inga kommentarer: