onsdag 30 oktober 2013

Fullkomligt fel



Vi skulle vaccinera oss mot svininfluensan. Om alla vaccinerade sig skulle skyddet bli så kraftfullt att svininfluensan inte kunde slå igenom.  Staten och svenska myndigheter drev på för att vi alla skulle vaccinera sig. Köerna var långa till sticket i armen. Svininfluensan blev tackolov ingen mardröm.  Utom för de, mest unga, som drabbades av följdverkningen Narkolepsi. En gravt onaturlig trötthet som är icke botbar. En katastrof förstås. Och livslångt. Och flera hundra drabbade.
Men vi hade läkemedelsskyddet och Socialminister Göran Hägglund garanterade att alla drabbade skulle få ersättning. Det är inte lite vi talar om, ett helt förstört liv. Och redan när följdverkningarna av vaccinet – Pandemrix – började komma i offentligheten hördes knorr från berörda myndigheter och från läkemedelsförsäkringen(som är läkemedelsföretagens försäkring, inte statens). Hägglund deklarerade dock, i juni 2012, att alla drabbade av Pandemrix skulle få ersättning. Livet ut. Och utan en massa juridiskt tjafs.
Men nu, det kostar för mycket redan nu uppenbart. Nu är ”de” i färd med att trixa med regelverken, trixa med villkoren, trixa med sanningen. Trixa med löftena. Trixa med ersättningarna. Så vedervärdigt.  Idag kan vi åse hur myndigheterna och politikerna och i synnerhet Socialminister Göran Hägglund och hans stab börjar fladdra i ansvar och moral. Klart att alla drabbade ska ha full ersättning utan en massa motbjudande juridiska strider i långbänk.  Men icke.  Pandemrix slog till där ingen anade det. Det betyder inte att alla de som insjuknat i narkolepsi ska stå för ansvaret själva och för resten av sitt liv. Ta ansvar för dig själv går inte att säga, någon ordning får det vara även i ett alltmer nyliberalt samhälle.
Göran Hägglund verkar vara en humanistisk, klok och alltid tänkande person. Jag förstår banne mig inte hur han så slappt, lättvindigt, trixar med vår grundläggande moral. Och socialdemokraterna som var med i garantin till de insjuknade, där råder i (s) också märklig tystnad. Också obegriplig.  Och det värsta är att mångas förtroende för vaccinationer har sjunkit drastiskt.  Influensavaccinationerna har fått mycket sämre trovärdighet.  Inte undra på. Går det fel så får jag stå där själv med ett helvete. Välkommen till nyliberalismen. Och när den riktigt svåra influensan kommer- vilket alla experter är klara på och över – så kommer folk misstro samhällspropåerna.  Rena katastrofen. Många tror inte längre på myndigheterna.  Och Göran Hägglund svarar med; Jag kommer inte kommentera.  Så svagt. Så otroligt svagt.  Inför nästa influensa attack, inför den svåra och farliga, har vi kommit helt fel. Fullkomligt fel.

Anders Hammarlind, Mölnbo  

Inga kommentarer: