måndag 13 juli 2015


Flyktingmottagandet mot avgrunden.


Sverige är alltsedan krigsåren 1944/45 ett invandrarland och flyktingmottagarnation med brio (eftertryck) och skall så givetvis förbli. Skammen utifrån vår iskyla för de tyska judarnas öde kunde vi inte komma ifrån, vi svek och den nya politiska luften sa, kort och gott, aldrig en gång till. Därav vår öppenhet och humana och kloka beredvillighet att ta emot såväl reguljära invandrare(arbete och relationer) och flyktingar och allt sedan krigsåren. De vita flyktingbussarna i krigets slutskede, Folke Bernadottes signum, hyllas kraftfullt av oss utifrån att vi inte har så mycket mer att vara så stolta över. Vår feghet var rejäl, borgerligheten i synnerhet.

Vi har varit en fristad för balter och flyende från andra sovjetdiktaturer, flyende från fascistländer, flyende från auktoritära och despotiska diktaturer och vi blev en tillflyktsnation för hela folkgrupper som exempelvis syrianer/assyrier som flydde hit till Södertälje. Och invandringen har varit lönsam, minst sagt, och under lång tid därtill. Scania, SL, sjukvården, Volvo, verkstadsindustrin, restaurangerna med flera och tusen till fler arbetsplatser fungerar tack vare alla dessa hundratusentals inflyttade. Få talar idag om flottiga spanjorer, fulla finnar med kniv, pilska italienare, marscherande tyskar o.s.v. De som kom hit som arbetskraft i huvudsak har, med få undantag, anpassat sig väl i det svenska samhället.  De drar verkligen sina strån till den stora stacken.

Dagens aktuella dramatiska flyktingmottagning är inte bara oerhört kostsam, uppgifterna om vad slutnotan hamnar varierar mellan 40 till 80 miljarder, utan bär på ett slutresultat i fråga om anpassning som vi inte vet mycket om.  Det ser dock väldigt illa ut.  Som vi väl känner till(dessvärre), det tar 7,8,9 år innan man kommer i arbete. Om man nu ens kommer i arbete. De irakier som kom till Södertälje har fortfarande väldigt låga anpassningstal. Inte ens hälften är i arbete, en siffra som ofta anges är att under 45% arbetar. Och deras inkomster är inte heller speciellt höga generellt sätt. De betalar därför också lägre skatt förstås. Även den stora syrianska/assyriska populationen avviker från de svenska i form av lägre inkomster och därmed lägre skatteinbetalningar. Så är det bara. När en av kvällstidningarna skrev om de 50 rikaste i Södertälje var svenskarna i absolut majoritet trots att de numer är en minoritet, om än stor förvisso. Andelen syrianska/assyriska namn var det synnerligen tunt med. Varför då? Frågan får dock inte ställas i det här  samhället. 

Problemen hopar sig allteftersom fler och fler flyktingar anländer till vårt land. Fortfarande står vi givetvis fast vid att vi skall ta emot asylsökande. Grundfuran är inte alls rubbad. Vi är en ovanligt human nation i relation till de flesta i övriga nationer i EU. Hela Norden är ett undantag i relation till resten av världen, vi är ovanligt humana och toleranta. 

Varning för flyktingmottagningssammanbrott föreligger dock högst verklighetsnära.  Som de flesta väl känner till - sturskt säger många, som Annie Lööf, vi vägrar tala om volymer. Vi vänder inte ryggen åt någon säger ex. Johanna Jönsson (integrationsansvarig i centern) och på den vägen är vi fortfarande.   Även om ex. Jönsson talade alldeles nyligen om att flyktingmottagningen dras med problemkomplex. Något som den militanta vänstern genast tolkar som rutten rasism (Se Södertälje-Posten). Tristan Ojanne i ung Vänster Södertälje menar, på fullt allvar, att Jönsson är rasist när hon säger att flyktingmottagningen har problem. Säger man så är man, enligt Ojanne, rasist. Vänstern är desperat, kapitalismen har sedan finanskrisen 2008, inte gett vänstermänniskorna det uppsving de naturligvis förväntat sig. Snarare tvärtom trots en global världsekonomi i kris. Det har inte , märkligt nog, radikaliserat ”massorna”. Allt tydligare vänder sig vänstern mot förorternas alltmer pressade medborgare. Allt i förorten blir bra, det är våra väljare. Och vänstern – som Ojanne – curlar på. Man stryker medhårs och verkar – som många förundrats över – överslätande med allehanda medeltida gubbars välde där kvinnor – förstås – ska underordna sig strikta regelverk. Därav ser vänstern, som Ojanne, rasister överallt.

Att ta emot 10-20 000 flyktingar per år (med efterföljande påplussning av anhöriga) är vad dagens samhällsstrukturer mäktar med.  Dagens strax under 100 000 flyktingar per år får mottagningen att gå på knäna och haveriet står för dörren om det här fortsätter. Plus att de, naturligtvis, vill hämta hem sina släktingar. 
Eller mer rätt, det har redan havererat. Mestadels har flyktingdebatten mest – officiellt – kännetecknats av politisk som byråkratisk verklighetsflykt. Man talar genomgående om öppna gränser, vi ska ta emot flyktingar men vi talar inte speciellt högt om hur det ska hanteras praktiskt i verkligheten utan vi nöjer oss med att säga ungefär; Vi vägrar att ens tala om volymer och hur många.  Utan alla som kan, kan komma hit.  Vi talar bara om att vi inte har stängda gränser, inte om de problem vi har med flyktingmottagningen. Sakfrågan är politiskt sett helt tabu, än så länge.

Ledarskribenten i DN Martin Liby Alonso för orden precis så här; ”Krig och kriser i omvärlden betydde att vi måste göra allt vi kan för att hjälpa människor på flykt. Försvaret av en generös flyktingpolitik kläddes i kategoriska moraliska termer och varje ansats till att diskutera hur många vi kan ge ett bra liv här bemöttes med antydning ar om SD-anstrykning”(DN 13 juli). En korrekt sakläges analys.  Nyliberaler som Jan Björklund, Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt talar om de syriska flyktingarnas ögon på medelhavets botten, eller i de syriska flickornas våldtagna ögon eller om de somaliska flickornas desperation. Vill ni, vill ni, att de ska fortsätta våldtas och leva i totalt armod? Segerfeldt som är extrem nyliberal räknade ut i någon bisarr inhuman räknekonst att de som flyr hit kan klara sig på en säck ris i månaden. Inte mer men de skulle ändå anpassa sig till en fri hyresmarknad och leva i frihet. Tala om cynism och personlig (total) iskyla.

Långt ute på landsbygden i vårt land bor nu många flyktingar i tillfälliga, ofta sunkiga, boenden. Ofta väldigt naturfagert men långt från arbeten och kanske i något hyfsat kontakt med vanliga svenska medborgare. Merparten av flyktingarna bor dock som sardiner i våra förorter, långt ifrån nära kontakt med det samhälle de flytt till. Det är hos de gamla invandrarna som de nyanlända flyktingarna tränger ihop sig.  De gamla invandrarna räddar situationen för allt fler nyanlända EBO-flyktingar.  Inte samhället. Utanförskapet permanentas nu med en påplussning med 100 000 nya flyktingar med anhöriga per år. De flesta är inte speciellt välutbildade och hamnar i ett prekariat, som det nu kallas. Proletariat i marxistisk terminologi. Utanförskap i modern borgerlig terminologi.
Det saknas arbeten, det saknas bostäder och det saknas ett brett svenskt samhälls- som medborgarengagemang. Och det officiella Sverige har ingen planering för mer än att ta emot 10 – 20 000 flyktingar per år. Trots helt andra volymer gör samhället inte mycket för att möta verkligheten alls eller ens lite. Det har pågått några år nu så tid har verkligen  funnits. Flyktingmottagningen har dessvärre börjat haverera. Först nu, efter fler år, börjar officiella samhället inse att det kanske ändå gått något lite åt skogen.

Dagens Industri skriver 10 juli; ”Sverige står inför, eller snarare mitt i, gigantiska utmaningar på integrationsområdet som landet är illa rustat för. Hur länge flyktingmottagandet på dagens nivåer ska finansieras är en oundviklig fråga. Är det med mindre välfärd eller högre skatter? Hur ska ekvationen ska gå ihop? Sverige har brist på lärare, vårdpersonal och socialarbetare. Bostadsbristen är skriande. När befolkningen plötsligt växer ökar trycket på välfärden ytterligare. Det tar år att lösa flaskhalsarna, även om staten skjuter till pengar.”

Flosklerna har dessvärre fått bli samhällsmantrat. Och sakta men säkert har haveriet fått växtkraft av en loj politisk ledning (förra regeringen som dagens) som i röran inte vet vad den ska ta sig till. Och myndigheterna som inte vet vad de skall göra för reda ordning i kaoset, ta exempelvis alla dessa skolor som ständigt får nya elever där många har väldigt lite skolgång med sig.  Kostnaderna skenar förstås. Undervisningen blir ofta en röra av spretighet och ständiga improvisationer, räddningsplaner. Och inte finns det någon större möjlighet att leva - i verkligheten -  upp till skollagen förstås. Och migrationsverket uppför sig oftast buffligt och ofta inhumant och köerna av asylsökande sträcks ut i ännu fler månader av tröstlös väntan (om man inte flyttar vidare som EBO-flykting, alltså till eget boende i en redan hopplöst övertrång förort).
På förläggningarna blir det väldigt enahanda och hopplöst. Och samhällets officiella maskineri mäktar verkligen inte med att ta hand om alla de som flytt hit. 10 000-tals blir bara sittande i tomma intet. Och ofta är boendet torftigt, många vittnar om fyrkantiga regelverk och tristess, och fler och fler rapporter talar om att det är stökigt, bråkigt och stämningen är inte speciellt positiv eller god. Migrationsverket verkar dock inte alls bry sig om måendet eller att ge de första väsentliga ledtrådarna till det svenska samhället, språkkurser i svenska är som främmande fåglar liksom. Bristen på engagemang är väldigt övertydlig och statsledningen är sannerligen mest en samling slöhögar. Tyvärr. Och den officiella debatten kännetecknas mest av verklighetsflykt.

Receptet för förbättring är, i mina ögon, att så många som möjligt av det jag kallar vanligt folk engagerar sig för att få någon ordning på den här  förlisningen. Och runt om i det riktiga Sverige, läs Norrland främst, samlar folk in kläder och skor, kommer med leksaker, försöker etablera vanliga mänskliga kontakter. Vanligt folk och föreningar som Röda Korset m.fl. uträttar bra saker men det är så förtvivlat lite i relation till de behov som de facto är verklighet.  Vad jag säger är att vanligt folk måste mobiliseras om detta ska sluta acceptabelt. Och om vanligt folk så vill.
”Omtag”, ett populärt politiskt modeord, i flyktingpolitiken som är på tok för tunt, och vanvettigt för lite. För att illustrera; Liberala partiet i Södertälje står bakom kommunens modell för ”Värdigt eget boende” (Vebo). En asylsökande flykting som saknar korrekta hyreskontrakt och/eller döms ut av socialtjänsten ” ska Migrationsverket omedelbart erbjuda en annat lämpligt boende”.
God morgon Liberala partiet i Södertälje!
 Hur ska Migrationsverket ha möjlighet att omedelbart erbjuda ett lämpligt boende? Det saknas 10 000-tals lägenheter (och för alla) och Migrationsverkets trollerilåda är fullständigt tom. EBO-boendet i Södertälje är sardinboende och en rutten korg fylld med oftast svarta kontrakt(eller inga avtal alls) och man bor ohyggligt trångbott. Trots att hyresbolagen har max antal boende per kontrakt törs ingen uppenbart åberopa dessa regelverk. Utan att göra något har samhället och dessa bostadsföretag accepterat det nu faktiska de facto läget, men nu kommer ytterligare 1000 flyktingar bara till Södertälje per år. Var ska alla bo? Och hur ska de komma i arbete? Och vem – eller vilka - ska göra integrationen möjlig?  Det krävs mycket mer än ett litet omtag. Kommunrådet i Södertälje Boel Godner(S) är en av få politiker som vågar tala i klartext om det usla boendet. De flesta håller dock bara tyst &  tyst.

ICA-handlaren i Geneta (Södertälje) säger det självklara i ”tänk om integration är enkelt? Visst, alla kan inte språket, med skit i det, språket kommer med jobbet” och prästen i grannkommunen Nykvarn sa att de bästa på integration är grannarna. Så enkelt är det men obegripligt nog är vår officiella politisk väsentligt annorlunda. Flyktingarna, som vi självfallet ska ta emot av såväl humanskäl som utifrån internationell lag, hamnar i mer elände än glädje.  Och vi ska även ta emot deras anhöriga, det är vad lagarna stipulerar. Men då kan inte flyktingarna bo rejält övertrångt i migrationsverkets förläggningar och hur länge som helst, eller bo i förorterna mer som packade sardiner än i värdigt boende. Där får de inte de nödvändiga referenser till det svenska samhället vilket är nödvändigt för integration. Vi kan inte slussa ut flyktingarna i svenska avfolkningsbygder för att ”mindre orter kan helt enkelt inte alstra den mängd jobb som behövs för de stora antalen nyanlända” skriver forskarna Wennström och Öner i Ekonomisk debatt (nr 4/15).  Som det är idag placeras flyktingarna antingen i ren avfolkningsbygd och ger landsändarna förstås en skjuts framåt. Men efter två år tar statsmaktens ekonomiska ansvar slut. Och då? Ja, då vad? Eller så bor de övertrångt i redan fulla förorter.

Forskarna i Ekonomisk debatt menar att med varje förhöjd procent av flyktingar så ökar det 8;e partiet(alltså SD) med korrelationen plus 1.5%. Hur hanterar vi det här i vårt samhälle? Låtsas som om det inte finns några problem? Eller väljer utopiska svar som att det finns gott om plats i vårt land, typ förra statministern Reinfeldt som sa att det är inte alls fullt i vårt land. Vi har oändliga skogar och fält och mer plats än man kan föreställa sig. Visst är det så i princip men på väldigt lång sikt. Men hur ska alla nyanlända komma i arbete och få acceptabel boende standard? Ska de röja skog och bygga nybyggarlandet som finnarna gjorde för hundra år sedan?  Eller; håller vi på att acceptera att nyanlända får bo mycket sämre och de får finna sig att arbeta för 30-40 kr i timmen sju dagar i veckan? 
Samhällets trixande med statistiska fakta, fixandet och tixandet med verkligheten är sannerligen illavarslande. Och alla de här skönmålningarna som lovsångerna till en idealbild som inte finns är att verkligen underblåsa en desillusionerad verklighet.  Rakt på sak borde vi för fler år tillbaks sagt att vi inte klarar det här längre, istället för att berätta humanistiska sagor med god början och gott slut.
Håkan Boström skriver i Göteborgs-Posten (7 juli) ”Dagens höga migrationsflöden är ohållbara för en fungerande integrationspolitik och det är detta som Arena vill sopa under mattan. Gång på gång upprepas det i rapporten att all invandring är lönsam på sikt. Detta är bara spekulation. För att invandringen ska bli socialt och ekonomiskt lyckosam för Sverige krävs en fungerande integration. Vad författarna och diverse okritiska journalister i själva verket gör är att försvåra en politikomläggning som kan leda dit. Deras förment goda motiv är en dålig ursäkt för så allvarliga konsekvenser. Vi ser i dag ett växande utanförskap med snabbt ökande segregation, trångboddhet, social oro och sjunkande skolresultat. Lägg därtill en politisk, religiös radikalisering samt allt färre jobb i industrin och det bådar inte gott inför framtiden. Att vissa journalister och opinionsbildare ändå väljer att skönmåla verkligheten är inte bara oansvarigt. Det är moraliskt förkastligt”.

Antingen har vi en flyktingmottagning som vi kan hantera (10-20 000 per år) och som fungerar hyfsat bra. Eller så tvingas vi mobilisera allt av vad vi kan – humant, mänskligt, socialt, ekonomiskt - och då tar vi hand om 100 000 flyktingar per år (som idag). Ska det sista gälla så gäller att landets ledande politiker talar om varför vi ska och hur vi ska. Valet står mellan att hålla fast vid det som fungerar acceptabelt eller en rejäl mobilisering av hela det svenska samhället. Från myndighetssverige till allehanda insatser där alla civilsamhällets resurser behövs. Men det innefattar att svenska folket är med på mobiliseringen. Frågan är förstås inte ställd ännu. Och det är tydligt hur den politiska ledningen undviker att vara folkpartier i just denna så avgörande politiska fråga med sådan sprängkraft. Frågan är förstås given; Vill svenska folket stå för alla dessa kostnader? Vill vi?
 Explosiv politiskt minfält är vad vi redan har men som kommer förvärras då vanligt folk fattar innebörden i att så många, så många flyktingar är mer prioriterade. I Bostadskön, till sjukvården, till tandläkaren o.s.v. Svenska underklassen har redan förstått, många röstar på 8;e partiet. De fattar att samhället inte kan bära alla dessa kostnader utan livskostnaderna kommer räknas ner av myndigheterna. Samtidigt som de välavlönade, hyfsat rika, inser att flyktingmottagningen kostar oerhört mycket, därav strömavhoppen från Moderaterna till SD.

Vi kan inte ha det som idag då sakförhållandena tonas ner, bagatelliseras eller avfärdas med koncentrationslägerpolitik. Integrationen har havererat, i de områden där detta märks tydligast kan vi ta del av i den fortlöpande nyhetsrapporteringen. För få arbetar, kriminaliteten är förfärande hög, det är ofta oroligt, stökigt och aggressivt. Skolresultaten är mest förskräckliga, sjuktalen höga. Skattekraften är låg och sakta men säkert tilltar förfallet.  Även om många försöker få bättre livsvillkor är ändå utanförskapet under ständig destruktiv utveckling till något ännu sämre (och värre). Det är sannerligen en mörk utveckling vi haft och inte mycket talar, just idag, för att verkligheten ska komma ikapp ex. Erik Ullenhag och det tankesystem han och hans kollegor i Riksdagen står för.  De verkar leva i drömmarnas tillvaro, dessvärre.

Lotta Gröning, som är en av landets bästa journalister skriver; ” Sverige halkar efter på många områden i allt från utbildning, näringsliv och politisk trovärdighet. Men det är inget som våra folkvalda tar på allvar. Tvärtom kallar de en sådan bild för svartmålning. De är så trygga i den svenska självbilden och sitt eget tunnelseende som utgår ifrån att vi är så fantastiskt bra på alla områden. Med Decemberöverenskommelsen har sju av riksdagspartierna tagit timeout. De rödgröna har fått sin efterlängtade makt och alliansen slickar såren. Det är bara SD som fortsätter suga upp allt missnöje och växer sig allt starkare” (Expressen 6 juli).
Det ser sannerligen mörkt ut.  Fredrik Reinfeldt sa i sitt nu berömda öppna era hjärtan mening även det som vi nu kollektivt verkar redan ha glömt (medvetet).  Vi kommer få ökade spänningar sa han men ingen blev väl klarare vad han de facto menade, eller mer korrekt; Ingen frågar märkligt nog, dvs den svenska naivismen i sin enkla livsanning.

Sydsvenska Dagbladet skriver i en ledare 25 juni; ”Budskapet från Sveriges förre statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var att flyktingpolitik kostar. Han sa: öppna era hjärtan. Vad menade han? Denne utpräglade strateg som alltid tänkte flera steg framåt. Och vad menade han när han kort efter sin avgång i en tv-soffa sa att invandrare har större rätt till landet än infödda svenskar. Reinfeldt kom under sin statsministerperiod ut som glödande antirasist och lyfte fram sin bakgrund med en farfars farfar som var svart. Han berömde Mona Sahlin (S) som i sin tur berömde Fredrik Reinfeldt. Också hon en passionerad antirasist som blev känd för uttalandet att om det står mellan Muhammed och en etnisk svensk så är det Muhammed som ska ha jobbet. Men återigen, vad var tanken? Kunde de ökande kostnaderna för flyktingmottagandet användas för att bräcka upp den svenska välfärdsmodellen?”
Köbildningen – bostäder, sjukvård, bidrag - som byggs upp nu efterhand där svenska medborgare antas ha det hyfsat bra och – citat Reinfeldt – ” invandrare har större rätt till landet än infödda svenskar” kommer förstås implodera” i en explosiv, ja vad?  ”Migrations- och bostadspolitiken det senaste decenniet har blandats till en explosiv cocktail. Frågan är inte längre om den kommer brisera. Frågan har mer karaktären av när och i vilken kommun” skriver Johan Westerholm socialdemokratisk debattör.  
Vi är på väg mot avgrunden om vi inte vågar vara ärliga, kloka och avsluta flosklerna. Flyktingmottagandet är en motorväg mot avgrunden just nu. Var är de förnuftiga icke curlade? Kort sagt, var, vad  är Mona Sahlins/Fredrik Reinfeldts  motpoler?


Staffan Danielsson, centern, skriver i Expressen (13 juli) citat;  Uppenbarligen vill många yngre, och nästan alla politiska ungdomsförbund, att Sverige ska öppna sina gränser för världens flyktingar än mer än vad som redan sker. Trots att Sverige relativt sett redan torde vara världsledande av industriländerna. Sannolikt tror man att Sveriges välstånd och starka ekonomi är en naturlag som gäller oavsett om vi välkomnar 30 000, 100 000 eller några miljoner flyktingar per år till vårt land. Tyvärr är så inte fallet.
Den svenska folkopinionen blir alltmer tveksam till om Sverige klarar att ha så pass mycket mer generösa asylregler än övriga EU-länder.........Ur led är tiden. Om inte alliansen, eller de rödgröna, klarar av att möta medborgarnas oro för de växande utmaningarna vad gäller Sveriges asylmottagande, utan bara fortsätter att lova krafttag för bättre boende, integration och arbete utan att några resultat kan förmärkas, kan resultatet bli att SD:s frammarsch fortsätter. Medan MP styr en fortsatt rödgrön regerings marsch ut i tomma intet i sju år till.
Jag är allvarligt oroad för att Sverige riskerar att gå in i väggen. Det kan mycket väl bli fallet om flyktingströmmen till Sverige fortsätter att vara bland de största i EU samtidigt som den rödgröna regeringen fortsätter att öka beskattningen av företag och människor och trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden består och förstärks.
Staffan Danielsson
före detta riksdagsledamot (C)"

-----------------
Novus: 66 % tror inte att vi har råd med gratis välfärd med dagens flyktingnivåer
3 juli, 2015
-------------------




------------------------------------------------

Anders Hammarlind, fri debattör.

<a href="http://www.frisim.com/ping/?u=http://www.andershammarlind.blogspot.se/"><img border="0" alt="Pinga Frisim" src="http://frisima.s3-external-

Inga kommentarer: