söndag 24 januari 2016

Radikalfeminismen går vilse i Köln

Radikalfeminismen går vilse i Köln 



Mäns våld mot kvinnor är en trist och obehaglig verklig verklighet. Pågår dagligen här hemma som runt om i världen. Män kan slå hårt. Allt fler har dock, mest  tack vare feminismens skola, sett mekanismerna och strukturen och därmed verkligheten. Det har blivit tydligare att förstå. Men det har tagit tid för oss att komma så här långt ifråga om insikt. Och är långt ifrån, på något sätt, avslutat. Våldet mot kvinnor är inget som ska sopas undan i formen av  slarviga fraser typ;  ja-ni-vet-ju-hur-killar-är-typ. Ett gammalt och aktuellt klassiskt förhållningssätt är att kvinnor som blivit våldtagna  ändå talar om det, eller att det  av kvinnor upplevs som ett djävligt stort problem, medan våldtäktsmännen liksom inte helt enkelt finns. De är som uppslukade,  är försvunna ut i tomma intet.  Få män vill, eller orkar, tala om dessa män. Än färre av de själva yppar några som helst ord om det vidriga de gjort.

Runt 5% av männen i Sverige brukar våld mot kvinnor/tjejer. I procent ringa men i antal ohyggligt många. Å andra sidan är 95% av männen  icke våldsutövande.  Rädslan för drabbas våld och aggression är dock så pass utbrett att det mer är som ett stort folkhälsoproblem, här i ingår även trakasserier, tafsande och verbalt hot. Då fler och fler våldtäkter polisanmäls är detta ett tecken på att fler och fler tjejer/kvinnor inte drar sig undan längre. Runt 8 av 10 våldtäkter anmäls inte alls enligt den tumregel som råder. 6 av 10 kvinnor är rädda för övergrepp där unga kvinnor är mest rädda (Metro 22 jan). Julia Engström skriver i Metro 21 jan ”otryggheten kvinnor känner har inte kommit med invandringen, den funnits här hela tiden och att tro något annat är både skamlöst och naivt.”

Gudrun Schymans makabra Talibantal – som fortfarande lever, ständigt upprepas  - om att mäns levnadssätt i Kabul(Afghanistan)  är precis detsamma som mäns sätt att vara här  i  Sverige är ett korkat sätt  att försvåra och förvirra  den nödvändiga  jämställdheten.  Medan 5% av männen här i landet utövar våld är samma tal över 90% i ovan nämnda Afghanska huvudstad. I diplomatskrivelser från Stockholm under 1700/1800-tal berättas om ett ofattbart barbari. Folk slogs ihjäl i en grotesk omfattning. I dag är vi civiliserade (hyfsat) och år 1965 blev det i vårt land exempelvis straffbart med våldtäkt inom äktenskapet.  År 1927 öppnades de statliga läroverken även för unga kvinnor. Mycket till det bättre  har sannerligen hänt.  
I fler inlägg har en rad radikalfeminister pekat på att män i Sverige inte har bättre kvinnosyn än andra män på globen. Och detta efter Köln m.fl. städer. Hanna Fahl i DN skriver att det som skedde i Köln var inte ett ”enstaka massöverfall utan är vardag.” I fler av dessa inlägg är det tydligt att män unisont buntas samman till en och samma globala igenkännbar  pricipindivid. Och Sverige är som vilket mansland som helst. I Expressen (debatt) skriver Jiang Millington precis vad som är i rätt samklang med den radikalfeministiska sanningen. ”Det är ett stort problem att så många män i vårt land ser kvinnor som andra klassens medborgare. Som en grupp som bara är till för att behaga och passa upp. Som ska låta bli att tycka och ha åsikter och definitivt inte uttrycka dem offentligt. Som det är fritt fram att förlusta sig på”.

Det vidriga som hände i Köln som i Stockholm (Kungsträdgården i somras) och på fler platser kring Nyåret  i såväl Tyskland som här i Sverige  är dock  något mycket ännu värre än vad vi hittills varit med om. Många  feminister har dock beskrivit masskymfningarna där unga män i stor mängd  omringar och  förgriper sig och stjäl som ett  fullständigt normalt manligt beteende. Övergreppen och trakasserierna är helt och hållet avhängigt ett biologiskt kön. Män gör bara så här. På DN-åsikt skriver fler män att de inte alls vill bli utpekade som potentiella o fullt möjliga 100%våldsmän. En av dem menar att våldsstämpeln på honom får honom att svikta i jämställdhetstankarna.
 
Unga män som i sitt tillstånd av prekariat, alltså marginaliserad underklass, tar ut sina frustrationer på det  kön som man ofta föraktar. Som i Köln. Eller andra unga män/killar, berusade oftast, som skymfar och trakasserar med den givna gamla manliga patriarkala egenrätten att ta för sig, som nämnt med orden ”som det är fritt fram att förlusta sig på.”  Och givetvis finns det killar  som inte alls uppför sig så här. Vi är födda i en kultur, växer upp och formas utifrån sammanhangen.  Vi är formade av det vi växer upp i. Och  skillnaderna runt om på vår planet vittnar om just detta. Vi är inte alls likformade utan mellan länder skiljer det sig åt, till och med flera sociohistoriska århundraden. Mellan århundraden och decennier skiljer det sig stundom flera rejäla kulturella generationsskiften.
Många feminister är nu ute på en debattfärd där de tycks tro att kultur, historia, uppväxtförhållande, social fostran  är i det närmaste ointressant. Män är utifrån könet  ett vidrigt vilddjur helt enkelt. På så sätt döljs också de här unga männens/killarnas  hemska uppförande i en alltigenom övergripande manlig kollektiv slasktratt. De flesta av de unga nyanlända, liksom de absolut flesta inhemska killar, gör inte en fluga förnär. Men vi har stora samhällsproblem med stökiga, våldsamma, potenta  unga män. Uppväxtmiljö, traditioner, samhällsmönster, skolkultur, genusförhållanden m.m. formar människor. Förändring sker i huvudet, inte mellan benen.

Feministen Linnéa Bruno lägger  skulden för övergreppen på "en stark alkohol- och våldtäktskultur i Sverige" och hävdar att 81 procent av alla svenska kvinnor någon gång utsatts för trakasserier. I Slagen Dam slogs det fast att i stort sätt alla kvinnor någon gång under livet drabbats av trakasserier och våld.  Klart det är så, under en livslängd torde allt annat vara omöjligt. Men det är givetvis detsamma för män och killar. Allt annat är omöjligt i stort.
Det som skedde i Köln ger oss en ny vidgad och olycksbådande verklighet. Många kvinnor skriver nu inte alls under på den här aktuella radikalfeministiska verklighetsbilden. Helene Bergman skriver (Det goda samhället); Det är som att påstå att den kamp våra mödrar och kvinnor före dem utkämpat under de senaste hundra åren varit förgäves. Som att europeiska kvinnors emancipation aldrig existerat. Så är det naturligtvis inte. Det är otvivelaktigt skillnad på Sverige och länder präglade av hederskultur och patriarkala sedvänjor. Ann Heberlein (Expressen) skriver; Ingen jag känner, varken kvinna eller man, pojke eller flicka, har varit med om något som liknar det som nu skett i Köln, Zürich, Hamburg, Helsingfors, Kalmar och flera andra platser i Europa under nyårsnatten, alltså organiserade massöverfall på kvinnor.
Centerpartisten (EU-parlamentariker) Fredrick Federley, till exempel, skrev på sin Facebook sida att just den här typen av kollektiva manliga massövergrepp sker exempelvis också vid   midsommarafton  på Öland.  Den yngre grupperingen Fatta Man är också denna inne på det som föreningen Jämställda Män ständigt påstår, nämligen att så här vidrig är manligheten unisont och överallt. Och i botten spökar förmodligen något som jag inte vet vad det är. Fatta Man pekar ävenledes hårt på killarnas grupptryck, och det  eftertryckligt vilket är en nyckel för förståelse förstås, för att fatta vad som händer. Aktuellt citat från Män för Jämställdhet; ”Händelserna i Kalmar, Köln och på festivalen We are Stockholm är inte unika. De är toppen av ett isberg….ett våld som är så fullständigt normaliserat”. Så långt citatet, och väldigt kort sammanfattat  mynnar MFJ-synen ut i det superenkla; män  är svin, och häri får de alltid stöd av radikalfeminister. Men det leder dock  ingen vart, MFJ är ständigt  en liten gruppering som fastnat i upprepat mansförakt och konstant kroniskt självplågeri. Helene Bergman citerar i sitt inlägg Sara Mohammad, som redan 2001 startade riksorganisationen mot hedersvåld ”Vänsterfeministerna och kulturrelativisterna vill inte se kärnproblemet och mekanismerna bakom hedersvåldet. De fastnar istället i mäns våld mot kvinnor och ser inte att det ytterst handlar om hederskulturen och religionen med islamisterna i spetsen.”

Advokat Elisabeth Massi Fritz för pennan i Expressen. Vi ska inte enbart fastna i Kölnungdomarnas bakgrund. Hon skriver; ”Flera vittnen och brottsoffer har uppgett att förövarna var av arabiskt och nordafrikanskt ursprung. När fokus hamnar på förövarnas ursprung, i stället för på brotten, glöms brottsoffren som så ofta bort. De blir brickor i ett spel där västerlänningar, främst män, tryggt kan distansera sig från det som skett genom att säga att orsaken till att brotten begicks är att många invandrare har taskig kvinnosyn, och därför inte reflekterar över att de själva är del av både problemet och lösningen. Med tanke på antalet anmälda brott mot kvinnor där förövaren exempelvis är en etniskt svensk man bör svenska män kanske inte slå sig för bröstet till den grad som ofta görs när fall som dessa debatteras.”

Låter Massi-Fritz ord klinga fritt  för visst är det så, finns ingen orsak att slå sig för bröstet för det är tillräckligt djävligt ändå. Mäns och killars våldsamheter är förstås ett internationellt som nationellt problem, om än i skilda kostymer och i brett skilda uttrycksformer.
Statsminister Stefan Löfven har dock fortfarande inte få polletterna  att trilla rätt. Under för lång tid har han omgett sig med riktigt kufiska irrhjärnor. I Kanadensisk TV säger han från Davos att; Migrants are not to blame for sexual attacks and terrorism incidents across Europe, the Swedish prime minster told CNBC, just days after his country introduced tighter border controls. Reports of a rise in sexual assault incidents across major European cities from Cologne to the Swedish capital Stockholm have been blamed by a number of politicians and campaign groups on the influx of migrants to the continent. But Stefan Löfven, the prime minister of Sweden said that the migrants should not be blamed for attacks in Sweden."Sexual harassment is not automatically binding to migration and immigration. We have had sexual harassment in Sweden for many, many years, unfortunately," Löfven told CNBC at the World Economic Forum in Davos on Wednesday. (http://www.cnbc.com/2016/01/20/migrants-not-to-blame-for-sex-attacks-swedish-pm.html)

Anders Hammarlind


Tips; ”Det ligger i deras kultur” - om kulturkritik och rasism  
Är det relevant eller rasism att betona förövarnas kulturella bagage i samband med sextrakasserierna i Köln, Kalmar och Kungsträdgården? Samtal mellan Per Bauhn, Heidi Avellan och Christian Fernandez. Det har påståtts att många av förövarna var unga män från Mellanöstern, i de kollektiva sextrakasserierna i Köln, Kalmar med flera ställen på nyårsnatten, liksom i Kungsträdgården under musikfestivalen We Are Sthlm somrarna 2014 och 2015. Samtidigt framhålls att 98% av våldtäkter utförs av män.
Är det meningsfullt att tala om en krock mellan olika samhällsnormer och kulturella sedvänjor, när man ska försöka förstå och komma tillrätta med händelserna, eller leder det inte mest bara till fördomar, kollektivt skuldbeläggande och i förlängningen rasism? Samtidigt: Om det finns strukturell rasism i det svenska samhället skulle det väl kunna förekomma strukturell sexism i andra? Program: Filosofiska rummet., SR P1 

.......................



Om detta diskuteras det, sant eller falskt låter jag vara osagt. Här hämtat från Wikipedia; Taharrush gamea (arabiska: حرش جماعي[1]), på svenska sexuella grupptrakasserier,[2] är en företeelse som förekommer i arabiska världen och går ut på att stora grupper män trakasserar kvinnor, ofta sexuellt och på offentligt ställe. Flera liknande namn, såsom "taharrush" och "el-taḥarrush el-ginsy", också förekommer. Taharrush gamea har även kallats för våldtäktsfenomen.

...............................

Klipp och kommentarer;

Kulturjournalisten Hanna Fahl skrev att de flesta tjejer betraktar övergreppen med igenkänning. När etikforskaren Ann Heberlein protesterade, och argumenterade för att tillvägagångssättet och omfattningen ändå var något väsensskilt från mellanstadietafs, fick hon höra av Svenska Filminstitutets filmkonsulent Baker Karim att hon antingen var en "fascistjävel" eller någon som "bör medicineras".
Motvilligt bad han Heberlein om ursäkt, och tillade att den största ursäkten gick till dem vars kamp mot rasism han skadat med sitt uttalande……

Det höjda tonläget i Sverige har vi vid det här laget blivit ganska vana vid. "Konsensuskultur" är inte längre någon relevant term för att beskriva vår offentlighet. När debatten far åt alla håll tar man på sin höjd ett djupt andetag och söker tröst i Churchills klassiska citat: "En demokrati är en stat där fritt meningsutbyte inte slutar med begravning."Så länge ingen dör får vi ändå vara glada!........

Men sällan har behovet av komplexa, nyanserade och forskningsbaserade förklarings-och åtgärdsmodeller varit så stort, som efter de vidriga massövergreppen mot kvinnor som nu diskuteras över hela västvärlden. De tillspetsade slutsatserna, från ytterligheterna "muslimer är onda" till "män är onda", eldar under den politiska polarisering som håller på att dra sönder Europa.
Året kunde inte ha fått en sämre start.
Karin Olsson i Expressen 18 jan
…..
Ronnie Sandahl jämför våldtäkter på universitet i USA och det som utspelades i Köln. Här hans ord (Aftonbladet 19 jan)
Kultur eller kön? För att kunna diskutera händelserna i Köln - eller våldtäkterna på amerikanska universitet - måste man hålla två tankar i huvudet samtidigt.
Det är män, alltid män, som antastar och våldtar kvinnor. Men sättet de gör det på skiljer sig åt. Det går alltså inte att bortse från att massövergreppen i Köln, sättet de hände på, kan ha sin grund i för­övarnas bakgrund.
Lika lite går det att bortse från de ekonomiska orsakerna till våldtäktskulturen på amerikanska universitet.
Hur offren tystas ner för att universiteten är rädda om sitt varumärke.
Hur de vägrar stänga ner fraternitys - brödraskap - trots återkommande sexuella övergrepp. Eftersom att skolorna vet att ”bröderna” är de som i vuxen ålder kommer donera mest pengar.
Alla samhällen har sina finmaskiga nät - mer eller mindre medvetet avsedda - för att upprätthålla just sina våldtäktskulturer.
Men anledningen till att män hellre pratar om händelserna i Köln är för att de kan skyllas på främlingar…. Vi vill ju så gärna att för­övaren ska vara någon annan, någon främmande.
Men hur mycket världens alla våldtäktskulturer än skiljer sig åt i metod och motiv har de alltid en sak gemensamt. Deprimerande nog förenar det alla kulturer, länder, tidsepoker:
Kvinnan är ett villebråd, och hon ska jagas.

……………………….

Ensamkommande bör få sexualundervisning (Svenska Dagbladet)

Publicerad 2016-01-17 | Uppdaterad 2016-01-17
En stor del av de ensamkommande flyktingpojkarna kommer från samhällen med normer kring kön och sexualitet som på många sätt skiljer sig från det svenska majoritetssamhällets. Därför behövs utbildning för dem när det gäller sex- och samlevnadsfrågor, skriver Kristina Ljungros och Maria Andersson från RFSU i Svenska Dagbladet.
Sexuella övergrepp är en fråga om kön, maskulinitet och makt. Samhället – i såväl Sverige som USA eller Afghanistan – bärs upp av en norm där män som grupp har större makt och större sexuellt handlingsutrymme än kvinnor. Samtidigt skiljer samhällen sig åt när det kommer till värderingar kring kvinnors och mäns lika värde. Sverige har kommit förhållandevis långt i frågor som rör jämställdhet, ett resultat av en lång politisk kamp. Forskning visar att det finns en koppling inte bara mellan socialt utsatthet och våld, utan även mellan mäns våld och ojämställda värderingar. Majoriteten av de ensamkommande ungdomarna är i övre tonåren. Många har varit på flykt under flera år innan de kom till Sverige, och en del har blivit utsatta för sexuella övergrepp under flykten. De har sällan haft möjlighet att få kunskaper om sex och samlevnad – på grund av bristande skolgång, eller att de gått i ett skolsystem som saknar sexualupplysning. Behovet av kunskap om alltifrån könssjukdomar och kondomer till aborträtt, jämställdhet, lagstiftning och hbtq-rättigheter är akut. Genom vårt arbete på hem för ensamkommande barn och inom språkintroduktion vet vi att detta efterfrågas. Boenden för ensamkommande måste ha kompetens att möta de kunskapsbehov som finns kring sexuell hälsa och rättigheter.  Kunskap om sexuella rättigheter måste finnas i alla led i flyktingmottagandet såsom kompetens hos tolkar, samhällsintroduktion och hälsosamtal. 
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU och  Maria Andersson, generalsekreterare RFSU
………………………………….
Riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson (L) och Rossana Dinamarca (V) debatterade sexövergreppen i SVT Aktuellt.
– Vi måste våga diskutera att olika kulturer har kommit olika långt när det gäller kvinnors och flickors rättigheter, sade Birgitta Ohlsson som menar att olika kulturer har olika acceptans för "manliga skitstövlar".
Enligt Rossana Dinamarca innebär det att fokus riktas åt fel håll.
– Låt oss prata om kvinnors rätt till våra kroppar och mäns ansvar. Inte gå in på den rasistiska agendan, sade hon i Aktuellt.
------------------------
Ida Östensson, grundare av feministiska organisationen Crossing Boarders, menar att problemet inte handlar om etnicitet utan om kön och "har skett långt innan vi hade en invandring i Sverige".
– Det händer hela tiden. Men så länge män inte pratar med män om problemet kommer inget att hända. Vi kvinnor kan adressera problemet, men inte lösa det, säger hon i en intervju med SvD.

Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson uppmanar till att "lyssna på tjejerna  inte rasisterna" och menar att debatten om hat, hot och våld mot kvinnor egentligen är mycket välkommen men att det finns ett problem: "Samma SD-svans som de senaste åren ägnat sig åt att hata, hota och förtala kvinnor vill nu framställa sig som deras beskyddare”.
DN:s ledarskribent Erik Helmerson skriver att "det talas om att man glömmer brottsofferperspektivet – de utsatta kvinnorna – och det är sant. Men lika mycket glöms gärningsmannaperspektivet." och poängterar att brottslingen alltid är en individ.

Debatten i Sverige får mig att häpna, skriver Sverige-turkiska forskaren Özge Öner. Hon skriver att vi måste erkänna och förstå att olika kulturer och samhällssystem har olika syn på kvinnors rättigheter; att förneka detta är inte bara okunnigt utan även förolämpande mot miljoner kvinnors kamp för likvärdighet………. Debatten präglas främst av en kulturrelativism, starkt färgad av feminism, vars företrädare, exempelvis DN-journalisten Hanna Fahl (8/1), hävdar att ”den gemensamma nämnaren vid övergreppen är kön, inte etnicitet”. Efter att ha levt som kvinna i vad som brukar anses vara världens mest moderna muslimska samhälle, kan jag inte nog understryka hur felaktigt och skruvat detta synsätt är….….Den springande punkten är att olika kulturer och samhällssystem har olika syn på kvinnors rättigheter; att förneka detta är inte bara okunnigt utan även förolämpande mot miljoner kvinnors kamp för likvärdighet i dessa reformfientliga samhällen. Till och med i ett skenbart sekulärt och modernt samhälle som Turkiet, är kvinnofridsbrott såsom barnäktenskap, våldtäkter inom familjen, tvångsäktenskap med våldtäktsmän och hedersvåld, så vanligt att det sällan rapporteras i nyheterna…………….Därmed är det nonsens att debattera huruvida det finns kulturella särdrag som uppmuntrar till händelser som Köln och Kungsträdgården. Det är helt enkelt så, och vi måste vara uppriktiga om detta ifall vi ska kunna kväva problemet i dess linda. Att bara importera och i tysthet tolerera oönskade kulturella sedvänjor gynnar allra minst flickor och kvinnor i Sverige. Özge Öner i SvD 20 jan
……………
På Expressens debattsida lör 23 jan; Begår du ett hedersbrott ska det råda strängt straff. Straffet skall kombineras med utvisning i de fall det är möjligt. Min erfarenhet i dessa mål, men även på grund av min egen kulturella bakgrund, vet jag att utvisning är den mest avskräckande påföljden när någon begår hedersbrott.
Enligt min mening tas nästintill ingen hänsyn till brottsoffrens rätt till upprättelse, personliga säkerhet och hotbild mot brottsoffer, vittnen och anhöriga. De som polisanmäler och vittnar mot förövare i hedersbrott anses ofta svika hela sin familj och släkt. De tar en enorm risk, med vetskapen att den ofta nära släkting de vittnar emot kommer att komma ut i samhället igen även vid fällande dom.
Det finns mycket kvar att göra Sverige. Det är dags att ta tag i frågan på allvar. Det ska inte behöva ta 20 år till. 
För Pela, Fadime, Abbas, Maria och många andra mördade är det för sent, men det finns många andra, framför allt unga tjejer och kvinnor, i liknande situationer. Ingen ska behöva frukta sitt liv på grund av familjens heder.
Sverige måste sluta vända dem ryggen och komma ihåg Fadimes tal i riksdagen.
 Elisabeth Massi Fritz
Advokat. Specialiserad på att företräda brottsoffer i våldsbrott och hedersbrott
--------------
Lars Lindström i Expressen 25 jan; Ännu mer gripande är att han och hans kompisar i debattartiklar och inlägg på sociala medier nu oroas över kvinnofriden på gator och torg.
De har noll trovärdighet i frågan. SD-männens hånfulla skratt ekar efter att Erik Almqvist beskrivit hur roligt det var att jävlas på Kungsgatan: Den här lilla horan. Minnesbilden av när Ekeroth knuffade en kvinna mot en bil är tydlig; hans vrede när kvinnan undrade vad han höll på med: Jag gör vad fan jag vill. Fattar du? Backa!
 En rasfeminist ställer upp för kvinnans rätt att slippa bli kränkt på gatan, bara det inte är på Kungsgatan och den man som kränker är ljushyad. Som de brukar säga: Det funkar alltid att vara ögontjänare.
Från kvartersakuten går jag sex kvarter på isfläckiga trottoarer. Vid varje tvärgata bländar solen, som knappt har orkat sega sig upp över hustaken. En förskollärare sjunger "Mors lilla Olle" när en av de små människorna i reflexvästar börjar gråta. En hundägare plockar upp varm avföring med en svart plastpåse. En vanlig dag i landet Sverige.
-------------------

Så gav även Aftonbladet upp den stenhårda asyl till alla linjen; På Aftonbladets ledarsida valde vi att i detta läge stenhårt argumentera för asylrätten.
Vi gjorde det eftersom vi trodde att Angela Merkel skulle baxa EU framför sig och se till att ansvar togs och gemensamma regelverk skapades.
Det hade varit det enda anständiga och rationella.
Men Merkel misslyckades. I stället uppstod en tävling mot botten där Sverige, Tyskland och ett par länder till var de enda länder som tog emot människor på flykt.
Aftonbladets ledarsida har aldrig förespråkat fri invandring. Nationalstaten behövs för att organisera politik och välfärdssystem………………..
Migrationsfrågan är sedan i somras central. Samtidigt verkar ingen riktigt få fatt på den. Politiken läggs panikartat om, retoriken kollapsar. Målet från regeringen verkar vara att pressa ned antalet asylsökande så långt det går och skruva upp pratet om tuffa tag tills det tjuter i öronen……
Migrationsströmmarna kommer inte att minska, krigen inte ta slut och globaliseringen inte upphöra. Båtarna kommer under överskådlig framtid att fortsätta lägga ut med kurs mot Europa.

Så vad bör Sverige göra?
Sanningen är egentligen ganska enkel. Om vi långsiktigt ska kunna stå upp för öppenhet och anständighet och ta emot fler flyktingar än andra länder, så måste både vårt mottagande och vår integrationspolitik fungera på ett annat sätt än i dag. (AB 26 jan) 
---------------

I söndags flöt en barnkropp i land på Lesbos. Tyvärr var ingen fotograf på plats, så förstasidan på din morgontidning gapar tom……De senaste dygnen har dussintalet barn och många fler vuxna omkommit i den värsta Medelhavsjanuari i mannaminne….. Att vi har usel koll på vilka som faktiskt begått eventuella övergrepp hindrar inte ständigt nya röster som menar att vi måste prata om kultur……..Morgontidningens förstasida är i stället vikt åt ett klassrum med mörkhyade människor. De har flytt för sina liv, aldrig åtalats eller dömts och nu ska de lära sig vett. Självklart. Hur skulle vi annars - utan avhumaniseringen och misstänkliggörandet - lära oss att svälja massdöden som pågår framför våra ögon?

Hynek Pallas på Expressens kultur.
---------------

Vi har fått en bild i Sverige av att medier mörkar och politiker ljuger. Det gynnar bara främlingsfientliga krafter.Vi måste vakna upp ur vår rosaskimrande verklighet, vi måste hjälpa människor att förstå vad som gäller i vårt samhälle. Många ensamkommande flyktingbarn kommer från Afghanistan. Där är kvinnosynen en annan. Vi måste våga prata om det också. Det är bra att problemet med sexuella trakasserier mot många unga tjejer kommer upp på dagordningen. Det viktigaste av allt är att vi förstår varandra, att vi hjälper varandra och att de asylsökande får ett vettig mottagande i Sverige. Det kallas solidaritet!  Lotta Gröning i Expressen 26 jan
------------------------------

Ett mycket tydligt exempel är den diskussion som förts med anledning av massövergreppen i Köln. När forskare som exempelvis jag själv försökt föra in flera faktorer i resonemanget än blott den enda för tillfället tillåtna, kön, avfärdas man som någon som fiskar i grumligt vatten. I diskussioner på sociala medier har jag kallats både fascist och rasist efter att resonerat kring kulturens betydelse för övergreppen i Köln…..
I ett reportage uttalar sig Ida Östensson. Hon är grundare av stiftelsen Crossing Boarders och initiativ-tagare till Fatta-rörelsen. Enligt Östensson kan alla sexuella övergrepp förklaras med hjälp av kön. Vi vet att det inte handlar om socioekonomi, klass, sexuell läggning, religion eller vad det nu är. Det handlar bara om kön. Det är gruppen män som står för det här. Östensson bortser därmed från all tillgänglig samhällsvetenskaplig, beteendevetenskaplig och religionsvetenskaplig forskning i ämnet. Östensson bygger helt på sin egen erfarenhet av att vara ung kvinna i Sverige……...
Vi påverkas alla av vår kontext, vår uppväxt, de normer och värderingar som är självklara i vår omgivning. Vi är inte fullt så autonoma som vi föreställer oss. Vi är inte heller helt utlämnade åt omständigheternas spel. Vi kan ändra på oss och våra värderingar. Jag har en i grunden positiv människosyn och tror på människans förmåga till förändring.

Ann Heberlein 22 jan i Sydsvenskan

…………………

Föreningen Alternativ til Vold (Norge)var länge inspiration för svensk jämställdhet och i synnerhet för den manliga jämställdheten. Men det var då, numer är svenskarna mer fast i att kroniskt omvandla hela manligheten till ett monsterkön. Här kommer den norska sanningen;  
”Farligt att tro att det enbart handlar om kön”PUBLICERAD 2016-01-27 DAGENS NYHETER  INSIDAN

 Det är farligt att blunda för kulturella orsaker bakom sexuellt våld. Risken är att man inte kommer åt alla orsaker och våldet blir svårare att förebygga. Det menar den norska psykologen Jannicke Stav som utvärderat kurserna för flyktingar i Norge……

I Norge handlar mäns våld mot kvinnor mycket om en hållning som finns hos vissa män. När man jobbar med flyktingar så handlar det inte alltid bara om mäns hållning. Det kan röra sig om större grupper eller om samhällen som helhet……. Vi talar om för de asylsökande att de ingår i en riskgrupp. Det förstår de ofta själva….. En del menar att våldet i Köln bara handlar om kön och ålder på männen, att det inte har med kultur eller ursprungsland att göra. Det anser Jannicke Stav är en farlig syn som ökar risken för att något liknande ska hända igen……Man måste arbeta med attityder och sådant som kan finnas i personers bagage. Annars blir det förebyggande arbetet sämre. Ni har ju redan haft en diskussion om detta i Sverige, efter att Fadime Sahindal blev mördad av sin pappa.

För att förebygga det sexuella våldet behövs en sammansatt plan, säger Jannicke och ritar upp en triangel på ett blädderblock. Underst i triangeln befinner sig alla de som inte är våldsamma. Ovanför den stora gruppen befinner sig en mindre riskgrupp och överst den ännu mindre gruppen som redan har begått övergrepp.
-------------------

Bitte Assarmo skriver i Det Goda samhället;
Bilan Osman skriver i Expressen att det inte finns ett enda land i världen där sexuellt våld är socialt accepterat. Inte ett enda. Hon menar också att det är felaktigt att tala om att utbilda män och pojkar från regioner i Mellanöstern och Nordafrika eftersom det pekar ut dem som barbarer. Kort sagt: Håll tyst om de kulturella skillnaderna och låtsas som om det regnar. Någon kan ju bli kränkt. Bilan Osman tycks redan ha blivit det. Bilan Osmans resonemang bygger på det som vi sett till leda senaste tiden, nämligen att det inte är någon skillnad på kultur och kultur. Alla män våldtar. Det är könet som är orsaken. Och precis som alla andra som för fram den här tesen haltar hon betänkligt i diskussionen och gör ett antal logiska kullerbyttor. Å ena sidan är det ingen skillnad på män från Mellanösternregionen och män från de västerländska demokratierna. Å andra sidan ska man ha i åtanke att Mellanösternmännens kvinnosyn varierar i takt med hur långt jämställdheten framskridit i deras respektive hemländer. Det är alltså inte en fråga om kultur – utan en fråga om kultur.
----------------------------











-------------------------



http://intressant.se/intressant 

<a href="http://www.frisim.com/ping/?u=http://www.andershammarlind.blogspotse/"><img border="0" alt="Pinga Frisim" src="http://frisima.s3-external-

.








Inga kommentarer: