onsdag 13 mars 2019

1 av 6 äldre utsatt för brott varje år





Föraktet mot de äldre, del 2


En av sex äldre utsätts för brott varje år. Notera varje år. 1 av 6. Rapporten kommer från Brottsförebyggande rådet. Säkerligen hyfsat sant, förutom att mörkertalet kan göra det värsta ännu värre. Allt för många äldre (65 år och uppåt) verkar stänga det som hänt inom sin egen inre sfär. Uppenbart har många som lever på brott numer funnit att lura, attackera, trakassera, skrämma skiten ur gamlingar bokstavligen är som att skjuta på en sittande fågel.  Och de här brotten accelererar. Och det går snabbt.  Brotten mot de äldre sker på samhällets alldeles för tysta bakgård.  De kriminellas framfart har verkligen satt många usla stenar i rullning, och vad de förstått är att här finns det lättplockade pengar. Och många att enkelt lägga beslag på. Utan att behöva förta sig. Polisen är hopplöst på efterkälken.

Två 30-åriga män från Skåne åtalas för sammanlagt 15 bedrägeribrott mot äldre personer genom så kallad ”vishing”.  ”Vishing” innebär att okända personer ringer upp privatpersoner och påstår sig komma från banken för att få tillgång till de drabbades inloggningar till bankkonton. Brottsoffren som råkat ut för bedrägerierna, är i 80-90-års åldern och i huvudsak bosatta i södra Sverige. SvT 2019-03-13.

Telefonsamtal från en yngre ”släkting” i penningknipa är vardagsmat. Telefonsamtal från ”Banken” är numer också något som utspelas varje dag. ”Hantverkare” som ska kontrollera, ”sjukvårdare” skall kolla någonting annat och sammantaget har de lärt sig att det är ohyggligt lätt att lura personer där den höga skröpliga åldern spelar dem i händerna. De äldre har en betydligt högre sårbarhet, är mycket skörare och de som ringer på dörren och ”är törstiga” har förstås helt rätt.  Det är enkelt att lura äldre. Förbaskat enkelt. De är utmärkta måltavlor för allehanda skumrask figurer. Och detta eskalerar runt om i vårt samhälle. Värst är de som med våld slår sig fram. Tabut verkar ha gått hädan, de är alltmer vanligt att misshandla de oftast försvarslösa gamlingarna. Och de sker runt om i landet numer. Är man tillräckligt vaken är det lätt att bli sömnlös. För att inte tala om de gamla som slocknar.

Polisen har slagit till mot en stor härva med kriminella som stulit hundratals miljoner genom att lura av främst äldre deras bank-id. En del har blivit av med miljonbelopp. Det här uppmärksammades av polisen under 2017 och arbetet intensifierades under 2018. Totalt rör det sig om bedrägerier för runt 300 miljoner kronor från oktober 2017 fram till idag. Polisen säger att den här sortens bedrägerier utgör en basinkomst för många tungt kriminella i Malmö. Pengarna används för att finansiera annan kriminalitet som vapeninköp, mord och narkotikahandel. Och det handlar alltså om mycket pengar. Svt 2019-03-13

Många ligor återkommer ständigt för att plocka pengar av äldre. För att det är så lätt och enkelt. ”Ögat bakom ryggen” när de använder betalkort påvisar att något är fundamentalt fel hos bankerna. Och det är nu dags att våga tala om allt detta. För det är så behäftat med dagens sanning att den här äldre generationen tycker att de inte ska föra det som hänt vidare. De tar på sig skulden själva märkligt nog och det tar död på många alldeles för tidigt.
Våldet mot äldre är ofta synonymt med någon som är ”släkt” och vill exempelvis ha snabba pengar.  Andra är de utländska inresande ligorna (de rör sig över hela Europa) och så ungdomar som inte drar sig för att nyttja sitt monstruösa fysiska övertag. Kulturellt är också många äldre så funtade att man ska lita på folk har de ofta inskrivet i sina rullor. Man tror gott om människor. Lättlurade med andra ord. Man tror inte att folk verkligen är så här ondskefulla. Naivt i dagens hårda ljus. Antalet polisanmälda bedrägeribrott har fördubblats på blott något år. Och polisen gör vad de kan i sin ineffektiva samhällsuppdrag. Jodå jag vet förstås att det finns mycken god omsorg och vettig verksamhet runt i landet på äldreboenden och i Södertälje givetvis.  Fattas bara.  Men det är något annat jag talar om.

Klockan 10.24 den 28 september betalar en kvinna för sina matvaror på Hemköp, Barnarpsgatan i Jönköping. Hon är 90 år gammal. Bakom henne i kassakön står de två personerna som polisen nu efterlyser och har släppt bild på. För strax efter att den 90-åriga damen betalat för sina matvaror plockar någon ut 19 000 kronor på hennes bankkort. – De här två personerna distraherar damen när hon knappar in sin kod, det syns tydligt på övervakningsfilmen från butiken, så vi misstänker att de på något sätt kommit över hennes kort, säger Erik Terneborn, polisens presstalesperson i region Öst. Expressen.

Under fjolåret fördubblades antalet anmälda bedrägerier mot äldre. Enligt polisen rör det sig om organiserad och systematisk brottslighet. Under 2018 mer än fördubblades antalet anmälda bedrägerier jämfört med 2017. Totalt gjordes 3 700 anmälningar. Det rör sig bland annat om grova stölder där de äldsta offren är över 90 år, rapporterar Ekot.  Det är fruktansvärt. Det är helt bedrövligt att man ger sig på äldre personer på detta viset. Samtidigt har de kriminella hittat ett sätt att komma över pengar på, säger Håkan Carlsson, chef över CIRCA, den grupp inom polisen som jobbar nationellt med att utreda brott mot äldre, till Ekot.  Målsägandebiträdet advokat Ingemar Gross berättar att offren ofta påverkas kraftigt av brotten. – Man har svårt att gå ut efteråt. Man stannar hellre hemma och är inne. Man känner oro när man ska gå till en butik. Många beskriver att de har svårt att sova, säger Ingemar Gross till Ekot. Metro 9 mars.



Polisens råd


Polisen informerar allmänheten brett om hur de kan skydda sig mot att utsättas för ett bedrägeri.
Det finns mycket som kan göras för att försvåra för förövarna:
  • Logga aldrig in med bank-id på annans begäran
  • Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.
  • Lämna aldrig ut kort och kod till andra personer som man inte känner.
Prata med de äldre i dina nära relationer och varna för att lämna ut bankkoder eller för att logga in på bankkontot på uppmaning av någon i ett oväntat samtal från exempelvis en bank, myndighet eller företag.
Om en bank skulle misstänka att du utsätts för ett bedrägeri, skulle de inte i samtal med dig be dig identifiera dig för att stoppa detta. Om du blivit kontaktad och är osäker på om det är din bank som ringer, lägg på luren och ring tillbaka på ett nummer du vet går till din bank. Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank omgående och gör därefter en polisanmälan.


Här ett antal råd från Trelleborgs kommun;

Det finns emellertid flera relativt enkla sätt för äldre att själva minska risken för att bli utsatt för inbrott i bostaden eller misshandlad utomhus:

Inomhus

  1. Var uppmärksam mot okända personer som ringer på din dörr. Be dem legitimera sig och kontrollera handlingarna noga. Var uppmärksam så att andra personer inte smiter in i bostaden när du blir distraherad.
  2. Ha alltid ytterdörren (och andra dörrar) låst, även om du är hemma.
  3. Undvik att förvara stora kontantmängder i bostaden.
  4. Har du värdefulla föremål i bostaden, se till att dessa fotograferas och om möjligt stöldskyddsmärks. Förvara helst inga pengar, kontokort, värdesaker etc. synligt i hallen.
  5. Var försiktig med att lämna ut personnummer, kontonummer etc. till någon som påstår sig ringa från en bank eller som utger sig för att vara en släkting eller avlägsen bekant som vill låna pengar.

Utomhus

  1. Var uppmärksam på okända personer som tar kontakt med dig, vill hjälpa dig eller ber dig om hjälp.
  2. Lämna aldrig din handväska, plånbok, kontokort, mobiltelefon etc. utan uppsikt.
  3. Se upp för fickstölder – förvara plånbok, kontokort, mobiltelefon etc. i innerfickan på din jacka, kavaj etc.
  4. Undvik att bära med dig stora kontantmängder.
  5. Tänk på att alltid skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Var uppmärksam på personer som står bakom dig i bankomatkön. Ta aldrig ut pengar i bankomater som ser ut att vara skadade eller manipulerade.




Anders Hammarlind
2019-03-13

Inga kommentarer: