tisdag 5 mars 2019

Föraktet mot de äldre , (del 1)

Äldrefrågorna har till slut hamnat i debattens kärna. Där ska de också vara. De äldres villkor är alldeles för ofta på bisarrt livsundantag.
Låt mig få visa på några exempel från Södertälje, hämtar från aktuella utslag i Förvaltningsrätten. Södertäljeborna är flitiga på att överklaga kommunala beslut. Begärde att få ta del av handlingarna från Södertäljebor år 2017 och 2018. Det fanns över 1 300 överklaganden.
Ett 40-tal av dessa handlar om äldrevården. En man, 79 år gammal bor helt ensam. Nedsatt balans, nedsatt ork men framför allt han är blind. Tar sig fram i sin lägenhet genom att flytta händerna utmed väggarna. Känner sig fram helt enkelt. Känner sig otrygg, i social isolering och ensamhet. Mannen ansöker om att få flytta till ett socialt boende. Kommunen säger blankt nej. Omvårdnad kan ske genom fler hemhjälpstimmar och hjälp från en ”syncentral”. I hemmet.
Tacksamt nog är Förvaltningsrätten något mer human, mer inriktad på att bistå de äldre. Samt delvis bejaka den lagstiftning vi har, även om denna är alltför tandlös. Och är man blind så borde detta vara en biljett till ett äldreboende. I stället för att äldre ska vårdas i hemmen in absurdum (det är billigare). Men om man inte ens har ledsyn? Den 79-årige mannen är otrygg och lagen ger honom möjlighet att få den trygghet han förtjänar. Södertälje kommun får alltså smäll på fingrarna av Förvaltningsdomstolen i dom 16 januari. Han ska få flytta in på ett äldreboende.del 1, 
Den äldre kvinnan ser väldigt dåligt. Hon kan inte identifiera hemtjänstens ansikten. Detta är otryggt, hennes liv är inte längre värdigt. Gråter mycket och känner sig ensam. Utan livsglädje sitter hon i sin lägenhet. Hennes balans är rätt skral. Och hon vill komma till en gemenskap med andra. Trots fallrisk, trots problem med yrsel och sin oro så säger Södertälje kommun nej. Hon får bo kvar hemma. Förvaltningsrätten säger att hon inte kan få flytta till eget socialt boende – i alla fall inte just nu.
En annan 85-årig kvinna fick också hon nej till socialt boende. Trots demens. Det är väldigt otryggt att bo hemma, säger kvinnan. Förvaltningsrätten river även denna gång sönder kommunens argumentering. Hon får en plats på ett behövligt äldreboende.
Den 79-årige blinde mannen, som via överklagande ska få plats på ett äldreboende, möts av fortsatt kallsinne av Södertälje kommun. Domarna från Förvaltningsrätten kan spreta lite hur som helst menar den ansvarige. Vilket förstås är feltänkt, domarna är strukturerade, genomtänkta och ofta väldigt försiktiga.
Aktuellt just nu är att Södertälje kommun förefaller vinna knappt när det gäller äldrevården. Och det är sannerligen inte speciellt svårt att bli upprörd över hur kommunens tjänstemän tacklar den bistra verkligheten.
Eftersom jag numer sitter som ersättare i äldreomsorgsnämnden kommer jag givetvis hålla ett i hög grad vakande öga över vad tjänstemännen hittar på.
Anders Hammarlind, (C)

Inga kommentarer: