onsdag 28 augusti 2019



Äldreomsorgen kommer Södertälje kommun satsa på och det påtagligt & rejält. Tongångarna är klara och koncisa. Utifrån de fakta som finns kan vi relativt enkelt konstatera att de nya moderna särskilda boenden som skall vara klara 2021 och 2023 är inte vad som kommer hända. Nybyggnationerna är kraftigt försenade. Det blir ingen inflyttning 2021 och 2023. Välbehövliga bostäder för utsatta människor. Men kommer det verkligen räcka till ändå?  Särskilt boende är eftersökt och antalet personer 80 år och mer är här i Södertälje nära nog 4000 nu. 
Om blott några år kommer de vara 5000 individer. Idag finns 506 tillgängliga lägenhet för särskilt boende. Äldreomsorgstjänstemännen i kommunhuset har uttalat att för år 2021 kommer det behövas 560 platser. För år 2023 kommer behovet vara 614. Nytt ska förstås byggas men de planerna är ännu insvepta i en rad frågetecken. Ingen byggnation är ens påbörjad. Det blir inte något nytt särskilt boende år 2021. Det tar ohyggligt lång tid från tanke till färdiga hus. Och det blir inte något ytterligare nytt hus år 2023 utan allt skjuts framöver. Viljan finns förvisso men man kan ju undra över varför det tar sådan enorm tid. Och blickar vi ut och runt ser själva hur stora Köplador växer upp som svampar. Varför kan de?

Och samtidigt skall mellanboenden också de se dagens ljus här i Södertälje. Bra. Men vart? Byggs efter de andra husen?  Och hur skall dessa boenden egentligen se ut? Ingen har idag gett något handgripligt svar på detta. Och det förefaller även vara alldeles för trångt i dörren för att få plats på de särskilda boendena. Alldeles för svårt att få plats. Visst är det dyrt men med 5000 80-åringar behövs det plats. Och dement blir man också betydligt tidigare än man fyllt 80 år. Den 79-årige man jag tagit upp tidigare förvägrades plats. Trots att han fick förflytta sig med handflatorna utmed väggar inomhus för han var blind. Tack o lov ändrade Förvaltningsrätten det beslutet. Nu har han plats. Tack för det. Men hur trångt är det att komma in genom insläppet till särskilt boende? Ett handfast regelverk, hur ser det ut i praktiken. Hur sjuk måste man vara för att få plats?

År 2023 kommer behovet uppgå till 564 personer gällande för särskilt boende och platserna att tillgå kommer inte vara de som kommunen tror på idag. Det byggs inte alls i den trakt som skulle behövas. Och det byggs också märkligt nog bara en byggnation i taget.  År 2023 passerar vi 100 000 innevånare i Södertälje. Det kommer inom kort vara 5000 personer som är 80 år. Kommer det då räcka med 614 platser enligt planen? Och ska den hemtjänst vi har klara av allt detta som stundar?

Idag väntar nära nog 70 individer på plats på särskilt boende, 25 av dessa är nu temporärt placerade i externa boenden. Och i externa boenden hittar vi idag nära 60 människor. Och de externa boendena för Dementa återfinns framöver i Flemingsberg, Tungelsta, Skärholmen, Upplands Väsby, Älvsjö, Järna, Vittsjö, Eslöv, Bjuv o.s.v. Är det på fullaste allvar vi ska skicka de Dementa till Skåne för att vi själva inte har byggt?
1 av 10 kommer få plats och det gäller för de som fyllt 80 år. Hemtjänsten skall dra ett allt tyngre lass och idag talas det luddigt om digitala hjälpmedel. 9 av 10 av åttioåringarna förväntas klara sig i det egna hemmet. Ska vi verkligen tro på det?

Anders Hammarlind



Inga kommentarer: