onsdag 27 januari 2021

Smittspridningen fick fritt fram

 Så kom också smittan in bland de allra sköraste 

Misstagen är många under hela denna långdragna Coronapandemi. Beskeden från Folkhälsomyndighten har varit så pass felaktiga, och alltför många missgrepp har begåtts.  Först hette det att det var en smitta långt där borta (Kina), sedan skulle den ändå inte komma hit vilken den ändå gjorde med besked. Över 10 000 avlida, hittills. De allra flesta äldre. Och speciellt inom äldreboenden i samhällets regi.

Under de första skälvande månaderna satsade Tegnell på att flockimmunitet skulle rädda oss. Och bland experterna räknade de fram en modell som sa att Stockholm skulle uppnå denna flockimmunitet på senvåren 2020. Vilket naturligtvis inte blev fallet. Och någon andra våg trodde inte heller Tegnell på.

Riktningen för Tegnell  var så pass ofullkomlig att det bara kunde gå åt pipsvängen. Han  har beklagat att äldreboenden drabbades hårt men att han inte förstår varför. Underskattning är ordet. Likaså detta med munskydd, klart det inte är revolutionerande men det kan förhindra viss smittspridning. För att skydda de äldre fanns det ingen strategi från Folkhälsomyndighetens sida. Det fick bli som det dessvärre också blev. 

Det hette till en början, som ett genomgående mantra, tvätta händerna, sprita händerna och vid minsta symtom ska du stanna hemma. Det räckte gott och väl och blev det hälsotema som förkunnades i månader efter månader.  Och det var förstås korrekt. Men ofullständigt. Eftersom många som redan smittats inte hade någon känning från viruset under första dagarna var människorna förstås också ute i samhället. Och på jobbet, och i värsta fall arbetade de på äldreboende. Den smittspridning vi fick utifrån att Folkhälsomyndighten inte förstod att de som drabbats av Corona, och befann sig i initialskedet av sjukdomen, kunde smitta andra trots att de i övrigt var helt friska. Vilket också är orsaken till att smittspridningen snabbt spreds på landets äldreboenden. Fortfarande förefaller Folkhälsomyndighten inte förstå hur smittan kom in.  

Det heter vidare i Coronakommissionens första rapport ”även personer utan symtom kunde föra in smittan var det ingen information som kommunicerades av Folkhälsomyndighten” och hade man inga symtom så kunde man heller inte smitta. Och så gick det skoningslöst åt fanders. Och resten av myndighets Sverige följde slaviskt påbuden. Som var ofullkomliga och räckte inte alls till för att hindra smittspridningen. Så gick det som det gick.

Ni vet själva hur uselt det var med såväl på äldreboenden som i hemtjänst och tillgång till skyddsutrustning. Och om de som arbetar inom äldreomsorgen skall ha skydds utrustning svarade Anders Tegnell med ”det är farligt att tro att skyddsutrustning hindrar någonting”. Den här typen av slapp yvig nonchalans är dessvärre för ofta sammankopplade med Myndighets utövningen, dvs med pastorn själv.

Nonchalansen är verkligheten graverande, minst sagt. Folkhälsomyndighten har uppvisat så många felaktiga råd och slutsatser att det borde räcka till för länge sedan. Slaviskt har de flesta samhällsförvaltningar följt i fotspåren på Folkhälsomyndighten. Några har tänkt till själva, tack o lov. I Mölndal har man senaste tiden testat alla inom vård- och omsorgsförvaltningen och av de 50 anställda var hälften smittade med Covid 19. Trots att de inte hade någon känning av just detta.

WHO skriver att data visar på ”att infekterade människor verkar vara som mest smittsamma precis innan de utvecklar symtom” och så är det förstås.

”Testet är skillnaden på liv och död” heter det. Och antalet sjuka i Covid har i Mölndal drastiskt förbättras. ”Ibland måste man ta steget och testa något nytt och det vågade vi….vi har visat vägen för andra kommuner” framhåller Eva Klang Vänerklint, chef för verksamheten i Mölndal.  

Tänka slaviskt rätt och följa protokollet är inte alltid den kloka vägen.  Sjukvården har efter en fumlig inledning visat sig vara det som landet behövde. Omställningen har varit både tuff och oerhört jobbig men de har klarat det. Tack för detta! 

 Kort notis; En röst i telefonen, denna onsdag, påstod att Sverige  har drivit  många äldre i döden. De fick inte syrgas, de fick ingen läkarvård utan enbart palliativ slutbehandling. Anser du att detta påstående är korrekt? Svar Ja. 

Anders Hammarlind, fri skribent., Järna.

 

Inga kommentarer: