torsdag 25 februari 2021

Avses bli myndighets Sveriges nya aktivister

 

Ett allt hårdare klimat har vi fått succesivt i samhället. De demagogiska argumenten blir alltmer oresonabla. I Sundbyberg ”uppvaktas” politiker i sina hem och detta är i samklang med en alltmer polariserad och oförsonlig demagogi. Under lång tid har den politiska diskussionen skadeskjutits av bland annat det åttonde partiets allt yvigare och aggressivare medlemmar. Och i vårt samhälle poppar det upp allt mer slipade demagoger som kräver att min vilja skall bli till och vara den enda sanningen värd att följa.  

En gris är alltid en gris hur mycket man än sminkar den sa Försvarsministern med adress till SD. Detta med att ”spontant” uppvakta politiska företrädare i sina hem har dock sin grund i kvällspressens och Janne Josefsson framfarter. Det är naturligtvis helt i sin ordning att ställa frågor men man ska kanske inte hänga dem i bakhasorna trappa upp och trappa ner eller banka på deras dörr titt som tätt. Men att måla upp de som grisar är inte speciellt klokt. Om man kan sin Trump. Vi känner till att rasismen inom Sverigedemokraterna visar sig så fort någon skrapar ordentligt på ytan. Svansen på det partiet är stor och yvig, minst sagt. Inklusive några av herrarna i topp. Men även yttersta vänstern har sina frontsoldater, som i Sundbyberg.

Corona pandemin har blottlagt att ledningen för Folkhälsomyndighten numer tvingas ha livvakt. Det är inte rimligt. Samhället är kraftigt oroat under den mer neutrala ytan och det pågår också en debatt inom nomenklaturan. I skenet av tidigare naiv tilltro, främst förespråkat av den tidigare statsministern Reinfeldt, är det inte undra på att det blir som det nu bliver. Invandrarproblematiken i fokus, livsnerven för det partiet. Denna bisarra aningslöshet har fått bre ut sig. Och under lång tid lamslagit landet med tomma paroller. Men nu läser jag med viss förundran det som en person som är sammankallande i Rådet för Kommunikation Hanna Linderstål författat. Hon ingår i det nya psykologiska försvaret. I ljuset av allt mer potenta destruktiva krafter börjar samhället kraftsamla och då kommer ett annat framtida hot mot -just- den fria åsiktsbildningen. En ny myndighet för att stärka det psykologiska försvaret är deras svar, och Stålet biter i Linderståls tappning (SOU2020;29). Det heter att de ska stävja ”försök till otillbörlig informationspåverkan riktas mot svenska myndigheter, förtroendevalda, organisationer, företag, redaktioner, journalister, forskare, tjänstemän och debattörer” samt ”möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information”.

Sakta i backarna nu. Ska vi verkligen driva detta så långt att vi kommer strypa flera inhemska aktörer vill jag sannerligen veta mer vad som avses med ”manipulativ, störande, vilseledande” information  made in Sweden.  Information som sägs ”skapa oro, och förvirring” i vårt land. För som jag läser det avses i själva verket SD partiet. Är det detta som avses med denna myndighets framtida arbetsuppgifter?

Vi ser förvisso allt detta icke speciellt önskvärda på fler håll i vårt samhälle. Modo hockey förlorade mot Mora och tränaren får nu löpa gatlopp. Han blir dödshotat och detta är i samklang med att de tidigare gränserna för anständigheten ständigt förskjuts ut i ödemarken. 

Anders Hammarlind, fri debattör 

 


 

 

Inga kommentarer: