onsdag 16 juni 2021

Förvirrat från det nymornade psykologiska försvaret

 

Internet har försett oss med ett gediget och förvirrat sammelsurium av såväl vederhäftiga grundfakta, som helt bisarra och rejält skruvade och för ofta vinklade tokhistorier. Röran på nätet är skrämmande som definitivt oroande. Och samtidigt finns här klok samhällsinformation att hämta hem, i samma veva som galenskaperna strömmar genom nätet.  Plus att allt finns att hämta enkelt och rejält billigt. För en del är nätet ett sammelsurium och Konspirationsteorierna är flertaliga, rent av hel snurriga som att Jorden är platt, VM 1958 här i Sverige har aldrig skett. Covid -19 är bara nys och påhitt o.s.v. Men allt av värde finns att hämta på nätet samt allt av konspirationstänkande likaså. Huller om buller så att säga.

Detta har fått Myndigheten MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att gå i taket samt utifrån detta högre perspektiv sammanställa en rapport ”Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning”. Samhället skall nu gå till motoffensiv. På bred front skall konspirationsteoretikerna bemötas. Inget fel i det bara det inte går överstyr så att säga. Att det blir för stort fiske bland allahanda mer normala röster, även de vettiga. Som Bali i Moderaterna, som han på Bulletin Arpi. Per Gudmundson med flera

Turbulensen kring Covid-19 har i hög grad fått många virrpannor att explodera i allehanda makabra utspel. Men samtidigt är fakta alltid fakta oavsett vad förvirrade folk än påstår. Konspirationsteorierna utgör ett allvarligt hot mot den svenska demokratin genom att misstänkliggöra statliga aktörer heter det I MSB;s text. Och visst är det precis så men samtidigt är detta ett tveeggat svärd, för om en del teorier ändå har flera korn av sanning i sig hamnar denna demokrati offensiv ohjälpligt i bakvatten.  Och bara den här början är illavarslande, MSB trampar lätt fel och hjälper istället fram förvillelse tankebanor.

Att det är ett virus behöver vi inte ens ta upp. Covid finns inte är ju ett av de här snurriga påståendena. Men att Donald Trump sa att detta virus är sprunget från ett kinesiskt labb i Wuhan är förstås något att ändå ta på visst allvar.   Det var det få som trodde på, då det begav sig, i dag är det allt fler som vågar påstå att viruset förmodligen stammar från detta labb i Wuhan. Den kinesiska kontexten är mer diskutabel.

Och nu blir det allt fler, som underrättelsetjänster i England och USA, som vågar sig på att ifrågasätta den här kinesiska ”sanna” bilden. Det kanske är just så här, viruset som plågar oss just nu är kanske något som bär en mänsklig hand över sin egen berättelse, att viruset uppstod i ett labb och som spritts av ren olycka men ändå skapat av människor. I detta har MSB redan gått i fällan när de blåst till strid mot knäppgökarna. Vi får se vad som blir resultatet av detta globalt nymornade intresse för labbet i Wuhan som visar sig vara närmare sanningen än några kinesiska fladdermöss.

MSB;s inledande sammanfattning mynnar ut i att konspirationsteorier ”sår split, underminerar den mellanmänskliga tilltron. Konspirationsteorier utgör ett allvarligt hot mot den svenska demokratin”. Och vidare i denna text från MSB finner vi att det finns ”politiska aktörer för att befästa makt och smutskasta politiska motståndare.”. Vem avses här exakt? Är det verkligen Åkessons parti som är i blickfånget?

För att trygga det demokratiska systemet behöver samhället stärka det psykologiska försvaret och detta är redan på väg. Från nästa år är psykologiska försvaret välrustat.  Man måste skapa motberättelser menar MSB. För konspirationstankar underminerar civilsamhället och visst är det så om man lyckas peka på vad som är felgreppen i konspirations teorierna.  MSB håller på att måla in sig ett hörn tycker jag mig kunna se. Och det är ju mer tragiskt än något annat som vore betydligt klokare.

Plantera ett träd föreslår MSB och släck dina egna rädslor. Jaha?

 

 

 

Anders Hammarlind, fri debattör, Järna.

 

Inga kommentarer: