torsdag 4 november 2021

Med Tegnell rakt ner i Avgrunden, Sverige från feb 2020 fram till idag. Artikel daterad 4 nov 2021

 

 

Av 10 påstående har Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell inte haft mer än möjligen 1.5 - 2 rätt. Så här har det utvecklats månad efter annan och sorgligt nog pågått sedan Coronapandemin slog ner oss med förfärande urkraft. Corona kommissionen säger nu att det svenska hanterandet  är ett rejält haveri. Estonia förlisningen, tsunamin i Thailand och nu Corona pandemin är samtliga tydliga tecken på en  byråkrati som irrar omkring och svamlar och en  pinsam ofullkomlighet i den politiska maktutövningen. Haveri är väl att ta i säger avgående partiordföranden Löfven. Överlag har maktens företrädare här i riket svårt att ta hand om konflikter, katastrofer på ett vettigt sätt.

Anders Tegnell som uppträder alltsedan han blev mer eller mindre svensk husgud (för de flesta) mestadels nonchalant, egotrippat och har genomgående haft fundamentalt fel i det mesta han sagt och verkställt. När pandemin slog till i södra Europa med  förödande kraft (feb 2020) var tusentals svenskar på sportlovferie i de här länderna, alltså Italien och Österrike.  De kom tillbaka och fler av dem var redan i stadiet insjuknande. Trots detta var det helt fritt fram att kliva av planet och in i landet Sverige. Utan den allra minsta kontroll.  Coronakommissionen säger om detta  nu rakt ut. En ren katastrof. Folkhälsomyndighten har inte ens idag medgivet att de tog fullständigt fel. Och kom ihåg Tegnells  första ord om någonting helt ofarligt långt där borta i Kina, det kommer inte hit. Ofarligt för oss. Och hur gick det? Hur blev det? Hur många dog av det ofarliga?

De som, under förra våren, inte kände av några som symptom för egen del var det fritt fram att arbeta. Detta var den förskräckliga grundorsaken till att så många på våra äldreboenden drabbades så ohyggligt smärtsamt och av en sådan vid och  omfattande  död. Personalen kom ovetande  med döden bokstavligen i släptåget.  Dödstalen i vårt land är de facto ohyggligt mycket högre än i våra närmaste grannländer. Fasansfullt värre, bisarra siffror. Grannländerna i sin tur stängde snabbt ner medan Folkhälsomyndighten här i landet drog benen efter sig. Först under andra vågen kom snabbare och vidare  plus djupare myndighetsrestriktioner. Men det var så dags då. Döden var redan på plats.

Medan våra grannländer och Europa slog till de bromsar som de kunde uppbåda, och de införde i alla hast allehanda restriktioner fortsatte vi här i Sverige att odla vår egen myt om att husguden Tegnell alltid vet bäst. Vi valde att inte göra  värst mycket, den svenska linjen. Och få sa emot, och så gick vi också mot den stora katastrofen. I den svenska bakgrunden ekar tonerna från Johan Giesecke (på Tegnells post före honom) och  han sa att det ”är närmast utsiktslöst att försöka stoppa spridningen av viruset (Giesecke SvD 6 maj 2020)”.

Dödstalen blev helt förskräckliga och det var enkom sjukvårdens snabba, effektiva och totala mobilisering som räddade situationen från en total sjukvårdskollaps. Och vården fick verkligen snabb starta från ett läge där nästan allt saknades gällande skyddsutrustning, insikt och kunskap.  Först den 16 mars 2020 fick Socialstyrelsen i uppdrag från regeringen att säkra tillgången till skyddsutrustning. Flera veckor efter pandemi utbrottet. Herregud!

Coronakommissionen säger, i nuläget, att vi drabbades av nationell senfärdighet, vi har agerat undermåligt, mött upp med otillräckliga motåtgärder, provtagningarnas kapacitet dröjde förbi rim och reson. Och utan all denna beundransvärda personal inom sjukvården hade vi hamnat ännu etter värre i skärselden. Sverige var helt oförberett. Som det heter i Coronakommissionens text ”åtgärderna under pandemins tidiga skede lyckades inte stoppa eller ens kraftig begränsa smittspridningen i landet”. Oppositionen i Riksdagen säger nu att regeringen inte har lett landet. Vilket är korrekt förvisso men det hördes  inte mycket från opposition under denna  långa irrfärd, möjligen med undantag för Åkesson. Se vidare om detta av Lars Calmfors i Expressen 29 sep 2021.

Slutsats är att Tegnells & kompanis senfärdigheter ledde till att tusentals svenskars liv offrades helt i onödan. Domen, den slutliga, kommer från Corona kommissionen i februari  och kommer förmodligen i bästa fall innebära slutet för Anders Tegnells förödande gissningslekar. Och Tegnell han fortsätter babbla, han har svårt att tro att vi skulle komma in  i nya pandemi svårigheter. Alltså en fjärde våg, vilket nu sköljer över flera länder. Fler och fler länder stänger ner ånyo medan vi i stället öppnar upp landet.  Men icke desto mindre  avvecklar Sverige nu i rasande snabb takt merparten av de restriktioner vi haft och det går väl så rappt och raskt för att vara helt sunt och förnuftigt. En ny gissningslek signerad Tegnell som förmodligen leder oss rakt in fördärvet ett varv till. I bästa fall klarar vi oss men fan trott.

Han sade (Tegnell) att någon fjärde våg av Pandemin skulle vi säkerligen inte drabbas av, vilket också detta är en av dessa bisarra gissningslekar vi ständigt får oss pådyvlade. Fjärde vågen börjar märkas runt om och läget går mot, just, den fjärde vågen. Det som var så osannolik att det inte ens var sannolik. Norge larmar, Västsverige  larmar, Lettland larmar, Tyskland talar om förestående nedstängningar o.s.v. Vi hade för bråttom helt enkelt.

Och som en någorlunda frejdig och något bisarr nyhet från den 26 januari klipper jag in detta från Brasilien;

RIO DE JANEIRO. Bolsonaros främsta politiska rådgivare, högerextremisten och coronaförnekaren Olavo de Carvalho, har dött i covid-19. Under pandemin hävdade han att ”rädslan för ett påstått dödligt virus är en spökhistoria för att kuva befolkningen och få dem att acceptera slaveri som en gåva från jultomten”.

Lästips; Gina Gustavsson, du stolta, du fria om Folkhälsopatriotismen (Kaunitz-Olsson).

Anders Hammarlind, fri debattör.

 

 

Inga kommentarer: