tisdag 27 december 2022

Det blir en tummetott allena

 

När EL-priset i Europa är förbi all rim och reson så varför i hela friden skall då priset vara detsamma här i vårt blågulaland? Att kontinental länderna satt sig själva i klistret är en sak, men varför ska vi tvingas med i karusellen? Producentpriset på El i vårt land har inget med de europeiska fantasi tarifferna att göra. Absolut inte. Men ändå tvingas vi följa högsta pris på el.

Och varför skall absolut högsta omåttliga dagspris vara vägledande, tvingande för hela Europas konsumenter? Detta extrema toppande av Elpriset är helt enkelt vidrigt. Ett direkt klubbslag i huvudet på befolkningen. Vi har gott om elström här i Sverige men tvingas ändå anpassa oss till dessa rövarpriser. Och inte heller kan vi, som andra länder inom EU på egen hand verkställer, ta itu rejält med de groteska överpriserna på El.

Liknande de ryska oligarkerna lever nu en hord höga (bokstavligen) producenter ett osedvanligt gott liv, detta är en nymornad avart av den fria konkurrensen (som faktiskt inte finns i detta fall ens överhuvudtaget). Skatterna på el är skyhöga, likaså momsen därtill. Allt för att synnerligen effektivt skinna de svenska el-konsumenterna. Den nya blågula regeringen utlovade innan valet kraftfulla åtgärder för att underlätta för svenska EL-kunderna, men om detta är det mesta dolt i svamligt höger dunkel och utifrån oklar makt utövning. Det blir som brukligt en tummetott av alla löften. Baserat på gamla elräkningar skall viss alldeles för fjuttig kompensations ges. Rader av EL producenter kan och kommer skära guld med diamantknivar medan vanliga medborgare bokstavligen tvingas ner på knä.

Företagen är ännu fortfarande ovetande om vad som kommer komma, om det ens kommer något El-stöd. Makabert skådespel med höga insatser. Och titta tillbaks på vad de fyra högerpartierna utlovade för att sänka Elpriset, det blev en tummetott. Ynkligt svagt och för den flinande statsministern vittnar ju detta om makten framför allt. Eller med andra, Sverige blev grundlurat innan valet. Och som den ledande Liberalen själv sa, det vi sa före valet gäller ju inte efter valdagen

Anders Hammarlind, fri skribent

Inga kommentarer: