söndag 17 september 2023

VAR FEMTE SVENSK BODDE I USA

 


DN-debatten om skolan härom en tisdagsafton i centrala Stockholm var förvisso riktigt välkommande  i så motto att många resoluta sanningar om våldet och skolan lanserades under aftonens brus. Kloka ord från panelen. Som brukligt. Diamant Salihu var där med flera andra. Så ofta har paneler ofta nästan helt rätt stundom. Problemen är förvisso mångtaliga inom skolan och även sett till den alltmer bisarra & aggressiva våldsutvecklingen här i vårt land. Men det finns själar som försöker vända utvecklingen. Om det går. På fler plan, polis, socialtjänst, civil samhället, skolan, och möjligen politiker i viss mån. Alltid detta med och om panelerna, samt utifrån diskussionerna, under alla dessa mötena så kommer en radda förslag samt en rad vettiga sakframställningar.

Åsikter ventileras och framförs. Många håller med. Där stannar det dock som regel för när folket lämnar byggnaderna och ger sig ut i stockholmsnatten (precis som under DN-debatten) så blir de kloka orden som en fis i Sahara (finskt utryck). Sedan då? När allt detta skall omsättas i praktiken? Här i spricker de flesta förnuftiga tankegods, det bara rinner av när folk går hem. Trots kloka ord så är vi snart åter i vardagsgnölet. Det är som om vi i livet inte vågar bära på vad vi egentligen anser och har rätt i. Så trots detta, en ny vettig panel diskussion. Men till föga nytta.

Ändå saknar jag den helt avgörande substantiella pusselbiten. Så även i denna DN-debatt. Varför är vi svenskar så oändligt tveksamma? Sitter alltigenom stillsamma i båten. Trots att ett vattenfall finns bakom nästa hörn? Varför bråkar vi inte betydligt mer? Varför så fega med ett mer brutalt uttryckt? Svaret är Migrationen. Inte till vårt land, utan den ifrån. Under den svenska emigrationen till Amerika (från 1820 till år 1930) så utvandrade inte mindre än 1,2 miljoner svenskar. Ett tag bodde var femte svensk på andra sidan Atlanten! Chicago var andra största stad med svensk befolkning. Helt förödande för vår egen dåtida befolkning, samt för hela det svenska samhället.

De som verkligen ville något mer än att enbart tigande finna sig i den miserabla som fattiga lägessituationen. Som rådde då. De lämnade Sverige helt enkelt. De for över havet till ett bättre liv. En själslig motor i den här migrationen var att säga tack och adjö till de inhemska religiösa stränga dogmerna. Kyrkans ohejdade makt, flydde de styrande från i dåtida Stockholm med dess politiska förkunnare. Den nymornade Industrin och näringsidkarna höll fortfarande i rodret. Bristen på frihet var en ledstjärna för många som flydde Sverige. Och fattigdomen lämnade de bakom sig.

Att bli fri från överhögheterna lockade många att enrollera sig för den farliga seglatsen över Atlanten. Var femte svensk flyttade ut under den här utdragna emigrant perioden. Om detta har vi i vårt gemensamma historiska minne dumt nog förpassat merparten av denna insikt till de dammiga historiehyllorna. Vi undviker helst detta våldsamma aber. Bättre att hålla sig bortanför verkligheten. Se bara på förlusten av Finland, hur många tror ni har just detta i minnet. Samma metodik, bort-bort bort bara. Och alla som for över havet till USA, hur många har det i minnet idag tror ni? I samhällsdebatten hörs knappt ett litet pip ens.

Så här blev det och är det; Kvar här i landet blev alla de något mer räddhågsna individer som inte vågade stå emot, som inte hade driv nog. Friheten var i hög grad satt på undantag i vårt land. Många kröp ihop och la sig platt. Knöt näven i byxfickan, typ. Lyfte på hatten eller kepsen inför myndigheterna och kapitalet. Eller neg. De som hade modet vågade sig på att ge sig av. Var femte svensk lämnade landet Sverige. Som sagt. Numer sitter vi med den vuxna blågula befolkningen som är så inpyrd av kryperiets räddhågsna former. Den ofta återkommande undfallenheten, och den i särklass utmärkande fegheten. Plus att vi sällan tar tag i problems kärnor. Utan vi pratar mest om allehanda detaljer eller skitfrågor för att undvika att trassla in oss i vad vi borde rimligen tala om. Ni ser det genomgående överallt numer. Om ni mäktar med att se längre än till nästa år och ytterligare politiskt val. Eller bakåt i tiden, för att förstå dagen gäller det att ha historien klar för sig. Ett simpelt faktum men livsnödvändigt.

Svensken idag; Ta inte någon konflikt helst, undvik om möjligt denna. Bråka hellre om en rad bagateller och håll inte kursen riktad längre än till ett, två år framåt. Konflikträdslan finns väl förankrad som grovcement i vårt vuxna DNA fortfarande. Så illa går det när ett land brandskattas på de som har tillräckligt med djävlar anamma inom sig och inte vill tiga längre. Eller finna sig armod och elände. Där försvann de utöver havet. Kvar blev vi försiktiga dummerjönsar. 

Den moderna globala kapitalismen med dess ständiga krav på anpassning och höga vinstuttag som alltmer lever sitt eget destruktiva liv obehindrat från vad som borde vara rationellt och förnuftigt. Marknadsekonomin, i den här formen kommer förgöra så många individer att fler borde fråga sig är det detta vi vill? Vad menar jag då med förgöra?

Svar; Många blir utslagna, får lämna in. Samhället eroderas och spricker itu i en uppsjö av skilda öar men ingen har helhets begreppet utom de som huserar högst upp i de globala ekonomierna. Vi sitter vid sidan av som fågelungar.

Så här fortsätter vår krackelerade självbild i fråga efter annan. Därför allt detta hattande, för lite eller ingenting alls. Och medan folk i gemen tappar höga tal av köpkraft anno 2023 så är antalet miljardärer på stadig kurs mot etter fler av den sorten. Obalansen framhärdar obevekligt sin gång och medan banker och de riktigt rika kan kosta på sig extra flärd och dricka betydligt mer champagne (eller till och med snorta i sig kokain om det vill sig) dukar många människor under här i landet. I tystnad. Sakta men obönhörligt och tydligt mot allt överskådligare sociala avgrunder och på vägen dit blir allt de fattiga allt fattigare. Medelklassen kommer få det hett om öronen. Underklassen lika så, men där har det politiska livet inte satt av någon framgångs idé överhuvudtaget. Medan miljardärerna ökar sitt antal i den andra glittrande vågskålen. I slutet av 90-talet var de 29 individer, idag över 500 miljardärer.  Här i Sverige notera, obalansen bara tilltar under tystnadens marknadsevangelium. När samhället blir så här i direkt obalans mellan folks livsvillkor kommer folks oro leda till  gungning. Kan då ta vilken väg som helst.

Om det blir höger eller vänster, konservativ eller annan revolt vet vi inget om. Men det kommer så länge detta eviga ytliga tjattrande hörs i den politiska debatten. Titta exempelvis på sommarbilder från dagens Sverige, titta på – speciellt -  de exklusiva båtarna utmed de många bryggorna utmed vår långa kust. Se på de besuttnas allt mer storvulna husbyggen, ingen brist på penninginflöde där inte. Medan svenska reallöner, socialt beskaffenhet och ekonomiska livsvillkor stadigt & ständigt försämras. Där i ligger en sprängkapsel inmurad (än så länge). De rika blir allt mer pompöst burgna som välbeställda och blir alltmer högljudda. Rikemanskasten frodas medan folket får, som finansministern säger, bita ihop.

I mitten på 80-talet var jag verksam som lärare i svenska för invandrare. Vi gjorde många skilda studiebesök. Ett favoritmål för mig var Stockholms stadsmuseum. Där uppe under taket hade en samling illustrationer av Stockholm anno år 1900 byggts upp. En dåtida lägenhet. En enrummare, sotigt och illa fejad, smutsigt, solkigt helt enkelt. Där bodde man och hustru, några barn och så en äldre släkting. I ett rum och utan sanitära lösningar. Toalett fanns på utegården i form av utedass. Människorna stod som statyetter i det här rummet och mina dåtida elever titta misstroget sig omkring. Enda värmekälla var den öppna spisen.

-         -    Nej du Anders, det här tror vi inte på. Sverige har aldrig varit så här fattigt. Fy bubblan vad du luras.

De trodde inte på vår egen historia och det gör väl få ens idag. Så här fattigt var det men det vill ingen komma ihåg numer. Och vi själva tycks ha glömt detta också. I dagsläget behövs det så pass många gigantiska investeringar för att få det här landet på fötter. Avspeglas detta i Riksdagsdebatten här om dagen? Inte ett spår. Och tilliten sjunker sakta ihop. 

Vi gick från yttersta fattigdom till de framgångsrika Rekordåren på blott ett hundratal år. Och nu när vi är på väg neråt kan det i värsta fall avlöpa sannerligen i snabb takt. Vi ser det i vår valuta (på 70-talet var jag i USA och då stod dollarna i 4.16). Idag; Höga räntor, utpräglad dålig samhällsmoral och vad är det som håller oss uppe? Spotify? Sverige? Vad betyder det nu?

Och inte minst;

Kristersson?

Andersson?

Va?

 

Anders Hammarlind

 

 

 

Inga kommentarer: