onsdag 8 november 2023

HUVUDLÖST REGERINGEN

 


 

Huvudlöst att kasta ut välbehövlig arbetskraft

7 november 2023 05:00

 

Tusentals anställda inom vården, restaurangbranschen och flera andra yrken ska inom kort förpassas ut från Sverige. Uppehållstillståndet dras in för dem alla. Trots att de har arbete och betalar skatt.

Många får tillvaron slagen i spillror av den här SD-styrda regeringens diktat – ut med dem bara. Inkomstkravet för arbetskraftsinvandring har i ett enda dramatiskt svep höjts med 100 procent. Numer ligger det snäppet över 27 000 kronor – och kommer inom kort höjas till 33 000. Ännu fler människor åker då ut. Det ingår i den här svenska varianten av aktiv utrensning av icke önskvärd arbetarklass.

De ska ersättas med andra som redan bor här i landet enligt regeringen. Någon som märkt av någon intern svensk omskolnings- eller utbildningskampanj om detta? Regeringen tycks tro att det snabbt går att plocka in tiotusentals till något arbetsmoment de aldrig rört vid. Visar även på föraktet för de lägre kasterna.

Samtidigt har vi en sådan katastrofal brist på arbetskraft runt om i landet. Orsaken till detta är att det i varje årskull numer är betydligt färre än tidigare och utvecklingen fortsätter. Regeringen Ulf Kristersson/Jimmie Åkesson har gett sig i hedersuppdrag att enbart släppa in fler kvalificerade invandrare som ska förgylla svenska företag.

 Den absolut mest nonchalanta ministern i mannaminne, Maria Malmer Stenergard (M) tittar mjukt in i tv-kameran, ler och så hoppar grodorna ändå raskt fram i en kanonad. Vi ska få bort fusket, säger hon och menar att alla som nu åker ut med huvudet före fuskar. Vilken praktgroda.

Vi behöver fler utomeuropeiska anställda med rekorderlig utbildning i bagaget för fortsatt arbete inom exempelvis vården. Vården behöver verkligen sina händer.

Systemet behöver förändras, säger hon. Och ler sockersött igen. Man kan tro att man är inne på rektorsexpeditionen i grundskolan, så larvigt talar ministern.





Tvärtom ministern. Vi behöver fler utomeuropeiska anställda med rekorderlig utbildning i bagaget för fortsatt arbete inom exempelvis vården. Vården behöver verkligen sina händer. I Harads åker halva personalstyrkan ut inom äldreomsorgen. Den gamla sanningen är fortfarande sann, utan invandrare stannar Sverige. Oavsett hur mycket dagskrig Åkesson bedriver. Han kan uppenbarligen inte räkna i alla fall. Än mindre planera hur de i dag arbetssökande i ett huj ska städsla de vita rockarna och handha medicin och omvårdnad. Det visar på föraktet för de lägre stående utsocknes kasterna.

I stället för att kasta ut folk som redan har arbete borde den här kaxigt uppblåsta regeringen ta arbetskraftsbristen på fullt allvar. Och mer därtill, det sjuka svenska moraset med ständiga skjutningar och sprängningar får självfallet många av de högkvalificerade att välja andra lugnare och tryggare länder inom EU. Sverige går baklänges kort sagt.

21 fackordförande inom Saco uttalar sig i dagsläget klokt med den sammanfattade formuleringen ”arbetskraftsinvandring är inte ett problem, utan är tvärtom mycket viktigt för Sveriges konkurrenskraft och välfärd”.

Det kommer bara bli kaos med den här regeringens vettlösa ambitioner. Den maliciösa Malmer Stenergard fortsätter måla om Sveriges färger i grälla blåa kulörer med solkig bakgrund. Den här hårda signalpolitiken kom inte till av en slump, slår man sina påsar ihop med råskinn blir det så här.

Anders Hammarlind

fri skribent

(först uttryckt i LT debatt 7 november 23)

Inga kommentarer: